Åre vill satsa på cykelturister

Jämtländska Åre vill jobba aktivt för att öka andelen cykelturister som kommer till orten. Enligt en gemensam arbetsgrupp ska omsättningen av de intäkter som cyklingen genererar öka med hela 20 miljoner fram till år 2025.

Idag uppskattar man att cyklingen i Åre inbringade drygt 32 miljoner kronor till orten förra året. I den summan ingår såväl cykeldagar i Åre Bike Park, uthyrning av cyklar, guidning, logi och restaurangbesök. Den gemensamma arbetsgrupp som bildats i Åre för att främja cyklingen, Biking Åre, sätter nu upp som målsättning att denna summa ska bli närmare 54 miljoner kronor år 2025. För att nå den summan vill Biking Åre att man på orten ska bredda cykelprodukten. Det innebär i praktiken satsningar i både downhillcyklingen i Åre Bike Park och utbyggnader av crosscountryleder av varierande svårighet på olika ställen i kommunen.

Redan nu på sommaren har bygget av en helt ny crosscountryled i Björnen dragit igång. Den omfattar en enklare led ned mot Sadeln och även en barnslinga och grillplats vid Valles skidland. Därutöver kommer också en helt ny crosscountryled att byggas uppe vid VM-platån. Dessa beräknas vara klara redan år 2018.