Ledare: Sugen på Youtube?

Ledare: Sugen på Youtube?

Influencers blir allt viktigare i marknadsföringen, men ännu har ingen aktör i sportbranschen tagit tag i det på allvar. Det är dags att någon gör ett försök, antagligen jobbar rätt person redan hos er.

Publicerad

Kanalerna för att marknadsföra sig har blivit många fler de senaste åren. Visst, tidningar, TV och utomhusreklam finns kvar, men de har fått sällskap av Facebook, Instagram, events, egna tidningar, egna hemsidor, bloggar och inte minst Google.

Och så har vi det här med influencers, eller youtubers som de själva kallar sig. En helt ny värld som just nu har ett sällan skådat genomslag. Ungdomar prenumererar på deras videos i hundra­tusentals och personer som Jocke och Jonna, Therese Lindgren, Keyyo, Felicia Bergström och, inte minst, Pewdiepie är stjärnor i klass med de som är med i Melodifestivalen. Minst.

Det som började med tjejer och killar som pratade rakt ut om det som intresserade dem – TV-spel, smink, mode eller hur det är att vara tonåring – har förvandlats till produktionsteam, manusförfattare och agenter som lägger upp långtgående strategier. Det är inte lika spontant längre, men kvaliteten har höjts och populariteten bara ökar.

Det har stormat en del om att youtubers inte berättade att de får betalt för att prata om en viss produkt, men efter att Konsumentverket och Skatteverket spänt musklerna har det blivit bättre och idag berättar youtubers öppet att de får betalt av eller gör en sak i samarbete med en leverantör eller butik.

För det råder ingen tvekan om att försäljningen skjuter i höjden när en youtuber snackar om stövlar från Hunter, T-shirts från Levi's eller sneakers från Puma. Tittarna följer en youtuber för att ta del av hens tankar om produkter och är därför helt öppen för budskap.

Smink, mode och TV-spel är de största ämnena för youtubers, men det finns också youtubers som pratar om löpning, skidåkning, hockey, golf och vilken annan sport du vill.

Men det finns ingen som pratar om sportprylar.

Trots att sporthandeln omsätter runt 25 miljarder kronor i Sverige ligger det fältet helt orört och jag tror på riktigt att här finns en fantastisk möjlighet för en kedja eller kanske Svenskt Sportforum att göra samma sak som färgbranschen gjorde för många år sedan då de startade TV-programmet Äntligen Hemma för att öka intresset för heminredning.

En 14-åring som ska köpa nya fotbollsskor har ingen kanal där hen kan få reda på vad som är bra eller hett. Vem ska lösa det?

Jobbar du i sportbutik och är runt 20 år? Är du rolig? Har du en polare som är lika rolig? Gillar ni alla tänkbara sporter? Då ska du gå till din chef och säga att du vill göra så mycket mer än du gör idag, du vill sätta fart på försäljningen över hela landet.

Jag tror att rätt personer med stöd från en kedja, eller varför inte flera kedjor, skulle kunna sätta ihop riktigt roliga program där de testar alla tänkbara sportprylar, bjuder in de som är duktiga i sporter för att få experter att tycka till, snackar om rykten och resultat i sportens värld. Snacka sport och prylar helt enkelt.

Sport är stort, men ämnet finns knappt bland youtubers. Det går att ändra på det, men det kräver nog att branschen går samman för att stötta några sköna personer som kan göra detta på rätt sätt.

Vad väntar ni på?

 

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Bäst på Ispo: Bergans Stranda

2 kommentarer

Martin Willners: Det är en produkt för kommande höst/vinter. Så räkna med att den finns i butik i september.

Börskurser

Artikelkommentarer

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Prenumerera på Sportfack
  • Ispo Business 01-2018

  • Sportfack 01-2018

  • Sportfack 11-2017

  • Sportfack 10-2017

  • Sportfack 09-2017

  • Sportfack Bike Business 07/08–2017

  • Sportfack 07/08-2017