Fortsatt ras för sporthandeln

Raset för sporthandeln fortsätter. För tredje månaden i rad var tappet över tio procent jämfört med förra året.

Detaljhandelsindex från Handelns Utredningsinstitut är ingen rolig läsning för sporthandeln. Enligt HUI minskade den nämligen med hela 11,8 procent i mars månad jämfört med samma månad 2016.

Att januari och februari backade med 10,6 respektive 10,3 procent går att förklara med bristen på snö och kyla, men mars är i mycket en vårmånad och även om våren kanske inte kom med värme var vädret inte så dåligt att det förklarar en tillbakagång med över tio procent.

Det går inte heller att förklara med ett allmänt minskat köpsug hos svenskarna för detaljhandeln som helhet ökade med 1,0 procent och sällanköpshandeln med 3,7 procent. Inte heller går det att skylla lägre intäkter på stora reor för även volymerna minskar, hittills i år med 9,1 procent. Svenska kunder lägger helt klart sina pengar på annat än sport just nu.

De branscher som gick bäst i mars var bygghandeln (+12,8 %), inredning (+9,8%), optiker (+9,2 %), bokhandeln (+8,9 %) och guldsmedshandeln (+8,7 %). Dessa branscher ligger också i topp över försäljningen för årets första kvartal.

Vänder vi på listan så är tyvärr sporthandeln klart sämst i år (–10,0 %) följt av kläder (–4,6 %), elektronik (–3,9 %) och färghandeln (–1,8 %).