Patrik Strand har hittat hem

Patrik Strand har hittat hem

Efter nästan 20 år med Nike och tio år med Helly Hansen ville Patrik Strand göra något nytt. Han hittade en oslipad diamant i Grundéns fiskekläder.

Publicerad

När Patrik Strand slutade på Helly Hansen för ett par år sedan hade han två alternativ för vad han skulle göra härnäst. Antingen skulle han byta bransch helt och jobba med ett företag som underlättade för handikappade i deras vardag eller så skulle han hitta ett varumärke där han kunde få vara med och forma det från början.

Det blev det senare men med ett varumärke han aldrig hade gissat på.

Grundéns är en av världens största företag inom kläder för yrkesfiskare. Tittar du på Dödlig fångst eller annat TV-program med yrkesfiskare är chansen stor att de har Grundéns fiskekläder. Grundéns ville ge sig in på kläder för sportfiskaren och det var då som Patrik fick kontakt med bolaget.

– Vi såg en enorm potential, berättar Patrik. I nästan alla andra sporter – skidåkning, golf, löpning, outdoor – står kläderna för en större försäljning än hårdvaran, men ingen har satsat på kläder för sportfiskarna. För precis som andra idrottare vill sportfiskarna ha kläder som funkar men också som visar att de är sportfiskare även när de inte står med spöet i hand.

Det finns runt 40 miljoner sportfiskare i Europa och dubbelt så många i USA, men det finns inte ett enda klädmärke med hundra års erfarenhet från yrkesfisket som gör sportfiskekläder. De kläder som finns kommer ofta från hårdvarutillverkare som också har en klädkollektion men de har sällan fokus på kläderna.

– Det finns inget varumärke som har tagit positionen som det ledande klädmärket för sportfiskare och när jag såg den luckan insåg jag att jag ville vara den som ska göra det med Grundéns, säger Patrik. De har en otrolig kunskap från yrkesfisket och jag har lång erfarenhet av försäljning av kläder i sporthandeln och tillsammans ska vi ta den där positionen.

Några exempel från Grundéns kläder för sportfiskare.

Den första kollektionen sportfiskekläder lanserades i USA i höstas och nu är det dags för Europa. Första steget är att övertyga butikerna att viga mer plats åt kläder i butiken, av tradition dominerar hårdvaran kraftigt. Patriks strategi är att visa på hur viktiga kläder är i andra sporter samtidigt som de ska ta fram riktigt bra kläder. Första kollektionen är framtagen av Grundéns produktutvecklare och den har smarta detaljer som dubbla muddar för att vatten inte ska tränga in vid spinnfiske och en ryggficka som rymmer en liten betesbox.

– Det ska vara tydligt att vi har passionen för fiske och vi ska måna om vårt arv inom yrkesfisket, säger Patrik. Vi kör under parollen "We are fishing".

Till en början kommer distributionen vara medvetet väldigt smal. De börjar med utvalda sportfiskebutiker för att dels nå de mest passionerade sportfiskarna och dels kunna samla på sig ordentligt med feedback innan de går bredare.

– Det är viktigt att vara först för då får du en långsiktig fördel när andra ger sig in på segmentet, säger Patrik. Samtidigt har vi inte bråttom att nå stor försäljning och vårt mål ligger på att ta en procent av sportfiskeförsäljningen 2020. Det här känns så fantastiskt kul. Jag får vara med och påverka varenda detalj ända från början och det var precis det jag ville.

On
Off

6 kommentarer

 • Wige lanserar nytt varumärke

  Wige lanserar nytt varumärke

  Life Wear är namnet på Wiges nya varumärke som omfattar en serie kläder i ekologiskt odlad bambu.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 17:12

 • Alla vill ta rygg på Zlatan

  Alla vill ta rygg på Zlatan

  Zlatan Ibrahimovic är den person som svenskarna helst skulle vilja ha som sällskap under en joggingtur. Det visar Stadiums årliga undersökning om svenskarnas tränings- och motionsvanor som genomförs av Sifo.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 15:12

 • Warberg väljer Salming som partner

  Warberg väljer Salming som partner

  Innebandygiganten Warberg IC/IBF väljer Salming som ny Guldpartner för klubbor, skor och målvaktsutrustning.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 14:53

 • Utehelg på Värmdö

  Utehelg på Värmdö

  Helgen 18-20 maj arrangerar Sportfacks systertidning Utemagasinet eventet "Utehelg" på Värmdö. Här kan du, förutom att snacka med kollegor i branschen, träffa bland andra äventyraren Fredrika Ek och ploggaren Erik Ahlström.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 08:30

 • Ljus USA-rapport om golfen

  Ljus USA-rapport om golfen

  Amerikanska National Golf Foundations rapport från golfindustrin innehöll en del intressanta nyheter som kan göra avtryck även i Sverige.

  Nyheter Tommy Jeppsson, i dag, 16:28

 • VM-låten är släppt

  VM-låten är släppt

  Gyllene Tider har återförenats för att göra den svenska officiella låten till sommarens fotbolls-VM. Tillsammans med Linnea Henriksson släppte de "Bäst när det gäller", tisdag den 15 maj, samma dag som den svenska VM-truppen presenterades.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 17:57

 • Stadium tar ännu ett miljösteg

  Stadium tar ännu ett miljösteg

  Stadium Group presenterar sin hållbarhetsrapport för perioden 2016-2017. De har bland annat sparat stora mängder vatten och fasat ut PFC i egenproducerad konfektion.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 17:04

 • Hövding snart uppe i 100 000 hjälmar

  Hövding snart uppe i 100 000 hjälmar

  Säsongen startade segt för Hövding, men så fort värmen kom följde resultatet med under första kvartalet.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 08:01

 • Isaberg satsar på cykel

  Isaberg satsar på cykel

  Turistentreprenören Isaberg i Småland har byggt en gigantisk MTB-pumptrack på 1 500 kvadratmeter i Isaberg arena.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 00:04

 • Fler systrar i bergen

  Fler systrar i bergen

  Från och med i år har sko- och kängvarumärket Meindl inlett ett samarbete med outdoorbyrån Systrar i bergen. Båda parter vill slå ett slag för ett friluftsliv utan prestation.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 23:48

 • X Games nu i Oslo

  X Games nu i Oslo

  Helgen 18-20 maj hålls X Games i Oslo, Norge, med en hel rad svenska åkare som Emma Dahlström och Jesper Tjäder.

  Nyheter Nicolas Jändel, 2018-05-10 23:25

 • Tvåhjulsmästarna bryter med Team Sportia

  Tvåhjulsmästarna bryter med Team Sportia

  Tvåhjulsmästarna, en samarbetsorganisation för ett 50-tal svenska cykelbutiker, har sedan hösten 2015 samarbetat med Team Sportia. Nu bryts samarbetet när Tvåhjulsmästarna istället inleder ett samarbete med trädgårdskoncernen Max Garden.

  Nyheter Mattias Björklund, i dag, 06:09

 • Quiksilver köper Billabong

  Quiksilver köper Billabong

  Amerikanska Boardriders Inc, som bland annat har Quiksilver i varumärkesportföljen, köper konkurrenten australiska Billabong för 2,4 miljarder kronor. Köpet skapar en actionsportgigant med bland annat 630 egna butiker.

  Nyheter Mattias Björklund, i dag, 09:45

 • Amer Sports köper Peak Performance

  Amer Sports köper Peak Performance

  Svenskgrundat, köpt av danskar och nu går den nordiska flytten vidare för Peak Performance. I juni blir Peak Performance finskt när Amer Sports köp av varumärket från IC Group för 2,6 miljarder svenska kronor går igenom. Varumärket passar perfekt i Amers portfölj då koncernen har målet att sälja konfektion för 15 miljarder.

  Nyheter Mattias Björklund, 2018-05-05 08:23

 • Marsblade bakom Växjös SM-guld?

  Marsblade bakom Växjös SM-guld?

  Växjö Lakers blev svenska mästare i hockey efter segern mot Skellefteå. Lagkapten Liam Reddox ledde jakten på isen med den nya revolutionerande Marsblade-skenan.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 15:35

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Fourfield lämnar NK

4 kommentarer

framtid: Nu har Sealife öppnat upp NK Sport & Fritid och det känns redan fräschare och som om personalen mår bättre. En mycket trevligare butik än innan. Lycka till Sealife och ni kommer få fina resultat...

Börskurser

Artikelkommentarer

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Prenumerera på Sportfack
 • Ispo Business 01-2018

 • Sportfack 01-2018

 • Sportfack 11-2017

 • Sportfack 10-2017

 • Sportfack 09-2017

 • Sportfack Bike Business 07/08–2017

 • Sportfack 07/08-2017