Succé för Hoka One One på Swesport

När Sportfack fick möjligheten att bjuda en leverantör på en fri monter valde vi Hoka One One. Det visade sig vara ett bra val, montern var välbesökt och första dagen hade de fått flera nya kunder.

Hoka One One är ett varumärke som många är nyfikna på. De har vunnit flera tester det senaste året och fått ett gediget bra rykte bland triatleter och ultralöpare. Märket har skötts av Run A/S i Norge men nu har Erik Desmeules tagit hand om Hoka i Sverige som agent åt det norska bolaget.

– Jag fick tips om Hoka för ett par år sedan när jag var skadad i mitt knä och när jag testade Hoka försvann problemen nästan direkt, säger Erik som tillhör Sverigeeliten i triathlon. Jag har sprungit i skorna sedan dess och kom i kontakt med Elling Balhaald i Norge som hade hand om märket.

Erik jobbade då med att sälja 2XU för Enjoy Sport och det ena gav det andra så nu i höstas startade han bolaget Running Wild och fick ansvaret för Hoka One One i Sverige. Idag finns skorna bland annat på Löplabbet, Runners Store, Outnort, Addnature och XXL men efterfrågan är större än så och Erik hoppas på att årets 13 000 sålda par ska dubblas nästa år. Då krävs det fler återförsäljare och några av dem fick Erik kontakt med redan första dagen på Swesport.

– Jag tycker att det var en bra dag, säger Erik. Jag hade planerade möten med både Outnorth och Sportamore och fick flera nya butiker som  spontant kom in i montern.

Succé för Hoka One One på Swesport
Erik har med sig en väska med testskor i alla storlekar som besökarna kan testa under Swesport.

I Norge är Hoka nu det näst största löparskomärket och de har kommit dit genom att vara flitiga med att låta löpare och personal i sportbutiker testa skorna. De har dessutom fått hjälp av att flera av Norges bästa längdskidåkare och hockeylag löptränar i Hoka.

– Längdlandslagets läkare märkte att de åkare som sprang i Hoka när skidäsongen var över inte fick de överbelastningsskador som andra fick och samma sak var det i hockeyn, där finns det till och med lag som inte tillåter sina spelare att löpträna i andra skor än Hoka, säger Erik. Och trots att vi har några av världens bästa triatleter och ultralöpare som springer i Hoka så ger det inte samma publicitet som när stjärnor inom skidor och hockey använder dem.

Jag står med i montern när Erik visar Hoka One One för Peter Thorwaldson på Friluftsboden. De argument han lyfter fram är dämpningen som skonar både fotleder, knän och lårmuskler och sulans form som är gjord för att bevara den framåtriktade kraften. Löparen ska rula genom steget istället för att bromsas in när hälen eller mellanfoten tar mark.

– Jag brukar säga att Hokaskorna hjälper löparen under den andra halvan av loppet eller träningspasset, säger Erik. Det är när du inte orkar tänka på hur du sätter i foten som Hoka verkligen hjälper.