Bra år för Pelle P

Det Göteborgsbaserade konfektionsföretaget Pelle P har haft ett bra år. Det familjeägda företaget har en klar strategi för framtiden men fokuserar ändå inte på att öka varken omsättning eller vinst.

Det är få företag unnat att inte ha några utomstående ägare eller finansiärer. Patners som ofta vill lägga fokus på tillväxt och på vinstmaximering. Pelle P  är ett företag som har den avundsvärda sitsen. För i år hade företaget till exempel inte lagt upp några egentliga planer på att öka sin omsättningen.

– Vi siktade istället på att göra de saker vi är duktiga på ännu bättre, utan tillväxtkrav. Det har ändå varit ett riktigt bra år, säger Jarl Alfgården, vd på Pelle P.

Konfektionsföretaget Pelle P grundades år 2007 av Pelles dotter Cecilia som driver verksamheten samtidigt som hon arbetar som chefsdesigner. Hon var uppvuxen bland segelbåtar och seglare och därför föll det sig naturligt att Pelle P:s kollektion hade sin tyngdpunkt på seglarkonfektion. Men det har inte bara handlat om snygga plagg för bryggseglare utan om ”hard-core plagg” för tuffa förhållanden.

– Segling ställer tuffa krav på plaggen. De måste vara vattentäta och samtidigt ha en bra andningsförmåga. Dessutom måste man kunna röra sig i plaggen. Kraven på plaggen är mycket tuffare än på till exempel vinterplagg då vattnet under seglingen kommer från alla håll och ofta med en väldig kraft, berättar Cecilia Petterson.

Marknadsföringen av Pelle P:s produkter sker huvudsakligen genom samarbete och exponering på atleter. Plaggen syns både på toppseglare och friåkare vilket ger varumärket trovärdighet. Dessutom är företaget engagerat sig i Artemis Racing, de svenska utmanarna i Americas Cup, världens kanske mest respekterade seglartävling.

I dagarna öppnade Pelle P sin sjätte konceptbutik i Göteborg och en till i Alingsås ligger i startgroparna. Dessutom har varumärket ett stort antal sommarbutiker. Under sommarens högsäsong kan konsumenterna köpa Pelle P produkter på 24 olika köpställen runt om i Sverige. Där kan företaget visa upp hela sin kollektion på ett sätt som inte skulle fungera i en vanlig sportbutik. Pelle P:s produkter finns också i Finland, Tyskland, Danmark och Norge.