Gymnastiken lockar fler unga

Svenska Gymnastikförbundet kan stoltsera med ett ökat medlemssantal. Det beror bland annat på att förbundet breddat sitt utbud och på så sätt nått nya utövare.

I dessa tider vill allt färre träna och vara medlemmar i olika idrottsföreningar. Nästan alla specialförbund tappar medlemmar trots den allmänna motionstrenden i samhället. Ett förbund som går mot strömmen i denna utveckling är Gymnastikförbundet. Under de senaste fem åren har medlemsantalet ökat med hela 15 procent.

– Den tydliga medlemstillväxten är ett tecken på att våra föreningar faktiskt vågar söka bredare vägar, både genom att utöka redan befintliga verksamheter och ta in nya former, konstaterar Johan Fyrberg, generalsekreterare i Gymnastikförbundet i ett pressmeddelande.

Bland de nya tävlingsdisciplinerna kan nämnas, drill och parkour. Båda lockar nya grupper till gymnastiken, den ena är en utpräglad gruppaktivitet medan parkouren är mer individuell.

Det är inte bara fler motionärer som väljer att syssla med någon gymnastisk aktivitet. Siffrorna visar också att tävlingsgymnastiken lockar allt fler. Antalet tävlingsförsäkrade medlemmar uppgår idag till drygt 34 000 personer vilket är en ökning på 13 procent bara under det senaste året.

Den största medlemsökningen för Gymnatikförbundet syns bland barn från 0-12 år. Idag är runt åtta procent av den åldersgruppen medlemmar i någon gymnastikförening.