Svagt ner för sporthandeln i september

September är en lurig månad för sporthandeln. Vartannat år är det upp, vartannat ner. I år var det ner med 1,2 procent.

Handelns Utredningsinstitut, HUI, summerar handeln i september som svag. Lägger de samman all detaljhandel så blev ökningen 1,0 procent och tittar de enbart på sällanköpshandeln så blir ökningen 0,6 procent.

Sporthandeln har historiskt sett väldigt varierande siffror för september månad. I år backade den med 1,2 procent, förra året var det upp 5,4 procent, året innan det ner med 4,4 procent och 2013 var det upp 2,2 procent.

Helt klart är att vädret påverkar sporthandeln en hel del i september och det bästa är om kylan kommer tidigt så att försäljningen av tjocka jackor och varma skor kommer igång. Så var det inte i år, september var varmare än augusti och då sjönk försäljningen. Ännu tydligare syns det i konfektions- och skohandeln som backade med 4,4 respektive 11,0 procent.

Sett till hela året ligger tillväxten hittills på 4,2 procent för sporthandeln. I volym är tillväxten bara 1,5 procent så det är en allmän prishöjning snarare än ökad efterfrågan som håller uppe tillväxten.

Bäst branscher under september var optikhandeln (+15,2 %), heminredning (+10,2 %) och bokhandeln (+6,8 %). Jobbigast hade skor och kläder som vi redan berättat och dessutom fortsätter elektronikhandeln att ha det tufft. De backade med 2,9 procent i september och hittills i år har de tappat 0,3 procent när detaljhandeln som helhet har ökat med 3,6 procent.

Svagt ner för sporthandeln i september
Statistik sedan 2013 månad för månad.