Coxa Carry: ett nytt svenskt bärsystem

Claes Bergkvist tröttnade på att axelremmarna skar in i axlarna. Så han vände på dem, uppfann ett spänne och lanserar nu ett nytt, ergo­nomiskt bärsystem.

Redan som liten scout var Claes Bergkvist missnöjd med hur hans ryggsäck satt mot kroppen och när han 2007 var ute på en längre vandring och kände hur axelremmarna skar in i hans axlar beslöt han sig för att ta fram något som fungerade bättre.

Claes, som är ingenjör i botten, vände på axelremmarna så att de gick in mot magen istället för ut mot sidorna och märkte dels att de inte skar in i axlarna längre och dels att armarna kunde röra sig mer fritt. Han fortsatte med att utveckla ett spänne som höll ihop axelremmarna med höftbältet och när det var klart skickade han in en patentansökan. Den gick igenom 2012 och sedan dess har han utvecklat sitt bärsystem och är nu redo att lansera sitt ryggsäcksmärke Coxa Carry.

– Vi har tillverkat 500 ryggsäckar i en första serie för att kolla av intresset och testa dem ordentligt – de tog slut på bara några veckor, berättar Claes. Vi har visat upp dem på olika events för cykling och vandring och responsen har varit fantastisk.

Coxa Carry: ett nytt svenskt bärsystem
Notera hur axelremmarna går in mot mitten av kroppen och inte ut mot sidorna.

Det den nya konstruktionen av bärsystemet gör, förutom att ta bort skavande axelremmar, är att vikten helt bärs på höfterna. Axelremmarna finns mer för att hålla ryggsäcken på plats än för att bära lasten. Det märks direkt då du tar på en lastad ryggsäck och testar att röra på armarna – ingenting hindrar rörelsen.

Dessutom har det visat sig att kvinnor gillar konstruktionen extra mycket eftersom remmarna inte trycker över bysten. Istället går remmarna mellan brösten och därför blir Coxa Carry en riktig unisexprodukt.

– Vår första modell är på 10 liter och själva säcken har designats av Jonas Blanking som också ritade Boblbee, säger Claes. Själva bärsystemet är lite som en bottenplatta på en bil – det kan användas ihop med många typer av säckar och vi tittar nu på både större och mindre säckar.

Claes och Jonas designade den första säcken väldigt grund och det är av två anledningar. Dels för att lasten ska hamna nära ryggen och därmed inte röra sig så mycket och dels för att säcken ska vara så grund att den kan sitta kvar på ryggen då användaren sitter i en sittlift eller i en buss. Säcken har en mängd fickor och rymmer både läsplatta och bärbar dator för de som vill använda den då de cykelpendlar till jobbet eller skolan.

Den första säcken är tänkt för mountainbike, cykelpendling, längd- och utförsåkning samt vandring.De som testat Coxa Carry gillar ryggsäcken särskilt mycket under långa träningspass eftersom lasten inte tynger deras axlar.

Ryggsäcken är enkel att anpassa efter olika kroppsstorlekar genom att axelremmarna kan träs in i säcken och fästs där med både spänne och kardborreband.

Claes har många idéer på nya ryggsäckar med Coxa Carrys bärsystem, närmast på tur står en lite större säck på 16–18 liter som kommer att lanseras under våren.

Nästa steg är att få ut produkten till fler människor, 2 000 nya ryggsäckar är beställda och sedan är det dags att visa upp Coxa Carry för världen på Ispo. I Sverige är det Moxter som säljer Coxa Carry.