InspireUs och Extrem Skis utvecklar friåkningsskida för tjejer 

För några år sedan tog Extrem Skis hjälp av forumet på freeride.se för att utveckla skidan Opinion. Nu använder de nätverket InspireUs för att utveckla en modern damskida.

InspireUs är ett nätverk för tjejer inom action- och livsstilssporter. Många av dem åker skidor och de har länge känt att tjejskidor inte riktigt håller måttet eller är utvecklade för deras sätt att åka skidor. Därför har de inlett ett samarbete med Extrem Skis för att utveckla en skida som tillgodoser kvinnliga friåkares krav och önskemål.

Under vintern 2016/17 kommer skidan att tas fram tillsammans med InspireUs kvinnliga nätverk och hösten 2017 kommer slutprodukten att finnas till försäljning i skidbutiker runtom i världen.

– Vi har en nära relation med de tjejer som utgör målgruppen genom vårt stora nätverk, säger Anna Karlström, en av grundarna till InspireUs. Utrustning är ett ständigt pågående samtal och det är tydligt för oss att många tjejer saknar en skida som passar dem vad gäller åkegenskaper.

– I en mansdominerad skidbransch är det tyvärr ofta män som utvecklar skidor för kvinnor, vilket inte alltid blir lyckat, erkänner Carl Geijer på Extrem Skis. I detta unika samarbete står InspireUs nätverk för all input vad gäller åkegenskaper, geometri och design, medan vi står för själva konstruktionskunskapen.

InspireUs och Extrem Skis utvecklar friåkningsskida för tjejer 

Utvecklingsprojektet började i april 2016 då en utvald grupp tjejer var inbjudna till skidåkning samt efterföljande brainstorming. I gruppen återfanns personal från skidbutiker, skidcoacher och professionella friåkare. Alla med passion för sporten och stor vana att testa skidor.

Skidåkningen skedde på alla tänkbara snöförhållanden – från puder och vindpackat till slask – och massvis av olika friåkningsskidor testades. Efteråt följde en lång diskussion med idéer och tankar rörande åkegenskaper, geometri, längder, bredder, design, flex, svingvikter och dämpningsgrad. Åtskilliga pizzor, öl och neonfärgade Post-it-lappar senare summerades allt till en detaljerad kravspecifikation, där Extrem Skis i skrivande stund sitter med CAD och ritar de första protoyperna. 

Nästa fas i utvecklingsprojektet är att involvera InspireUs stora nätverk och framförallt låta alla deltagare på InspireUs camps i vinter få teståka de prototyper som tas fram. Deltagarna kommer att fylla i frågeformulär för respektive prototyp och på så sätt ge så mycket input som möjligt i utvecklingsprocessen.

– Genom att få feedback från vårt dedikerade nätverk tror jag att vi tillsammans kan utveckla en grym friåkningsskida, säger Caroline Strömberg på InspireUs.

Extrem Skis uppgift blir sedan att ta tillvara på all feedback under vintern och konkretisera detta i en slutgiltig produkt. Det är i detta steg som skidan går från att vara konventionellt utvecklad till att bli världens första communityutvecklade friåkningsskida av och för tjejer.

Alla bilder är tagna av Anna Öhlund.

InspireUs och Extrem Skis utvecklar friåkningsskida för tjejer