Mikael Friberg slutar med Ping efter 45 år

I 45 år har Mikael Friberg vigt sitt liv åt Ping som chef för Ping i Norden. Nu har han gjort sin sista golfmässa och vid årsskiftet lämnar han över till yngre krafter.

Ping har en lång och framgångsrik historia inom utrustningsvärlden. Efter en trevande start, då många var skeptiska till de annorlunda klubborna, fick grundaren Karsten Solheim till slut sitt efterlängtade genombrott och lade grunden för ett företag som i dag är en av världens ledande leverantörer.Ping kom till Sverige 1971 – av en ren slump: Den skicklige spelaren Basse Friberg var i Storbritannien för att kvala till The Open och där stötte han på Karsten Solheim som försökte marknadsföra sina klubbor. Basse blev intresserad och bad om att få möjligheten att sälja klubborna i Sverige. Sonen Mikael hoppade in i verksamheten direkt och började en smått legendarisk resa i utrustningsbranschen som bland annat inneburit att Ping röstats fram som Årets Leverantör Golf två gånger – 2013 och 2014.

I början av oktober fanns han på plats på SGLF-mässan i Malmö för att marknadsföra sina produkter, troligtvis för 32:a eller 33:e gången och totalt har han alltså verkat 45 år inom företaget. Men nu är det snart slut och mässan blev hans sista.

– Det är dags att lägga av nu. Jag har fått vara med om en fantastisk resa tillsammans med Ping och jag vet i alla fall inte någon i Europa som har varit med det här företaget så länge, säger Mikael.

Hur känns det att sluta efter så lång tid?
– Inte vemodigt, utan bara skönt. Jag vill få tid till att göra annat också och dessutom känns läget perfekt att lägga av. Ping har till exempel börjat satsa mycket hårdare på att sälja kläder nu och om jag hade varit kvar så hade jag behövt lägga mycket energi på att lära mig den businessen. Därför är det lämpligt att andra tar över, säger Mikael.

Vad ska du göra istället?
– Jag ska se till att spela mer golf själv. Det har inte blivit tillräckligt med den biten under yrkeskarriären, så det ser jag fram emot.

Ny Nordenchef för Ping blir istället Patrik Bäckbom, som formellt tar över när Mikael Friberg slutar 31 december.

Tobias Bergman / Svensk Golf