Dobbar som jobbar

Efter att i fler år fokuserat på ovansidan i fotbollsskor har Nike tagit sig an sulan och dobbarna. De säger själva att de gjort större framsteg på två år än de senaste 20 åren.


Dobbar som jobbar
Dobbarna är placerade rakt under fotens naturliga kontaktpunkter

När Nike bestämde sig för att utveckla dobbarna i sina fotbollsskor bestämde de sig också för att sköta utvecklingen vetenskapligt. De skulle sluta gissa och istället använda sig av mätningar, fysiska beräkningar och 3D-printade prototypsulor.

Nu är resultatet här och det blev inte mindre än fyra olika sulor. Två olika för gräs, en för konstgräs och en får hårda underlag. De två grässulorna finns för antingen maximal fart framåt eller för snabba rörelseförändringar. Dobbarna är V-formade för att ge grepp i flera riktningar men är vinklade olika i de två versionerna. För de som vill springa snabbt sitter dobbarna för att ge maximalt med fäste och de som mer vill finta bort motståndarna upp på läktarna sitter dobbarna så att det är lätt att vrida skon i gräset.

För de som spelar på konstgräs är det runda dobbar som gäller, men dobbarna är lägre än de för gräs eftersom dobbarna inte kan gräva ner sig i underlaget på samma vis och de är dessutom ihåliga för att ge mer fäste. Inomhusskorna har fjädrande lameller som ska ge grepp åt alla håll.

 

Dobbar som jobbar
Sulan för konstgräs.
Dobbar som jobbar
Sulan för hårda underlag.