Åre Skidfabrik tillverkar åt tre norska skidmärken

Åre Skidfabrik har i sommar helt eller delvis tagit över produktionen av skidor åt de tre norska skidmärkena SGN Skis, Stereo Skis och Moonlight Mountain Gear.

Åre Skidfabrik får allt mer att göra. Från att från början enbart producerat skidor under det egna varumärket Extrem och åt norska Åsnes har de nu en handfull varumärken som de tillverkar skidor åt.

Senaste tillskotten är de tre norska skidmärkena SGN Skis, Stereo Skis och Moonlight Mountain Gear. Åre Skidfabrik producerade testskidor åt de tre varumärkena den gångna vintern och de var alla så nöjda med resultatet att de flyttade sin produktion från länder med betydligt lägre lönenivå för att Åre Skidfabrik kunde erbjuda andra saker.

– En av anledningarna till vår flytt av produktion till Åre Skidfabrik är deras unika produktutvecklingsmöjligheter, framförallt ledtiden från idéstadie till helt färdig produkt, säger Ola Alsterholm, en av delägarna på SGN Skis. Dessutom fick vi en skida som överträffade våra redan hårt ställda krav på prestanda och låg vikt.

Bjarte Hollevik, grundare och ägare till Moonlight Mountain Gear resonerar på ett snarlikt sätt: 

– Under flera år har jag experimenterat med väldigt avancerade och ultralätta kärnor till topptursskidor, men det är först nu med Åre Skidfabriks kompetens som konstruktionen har kommit i mål. Detta har lett till att Moonlight Mountain Gear nu kan leverera en av världens absolut lättaste skidkonstruktioner.

Jens-Martin Johnsrud, grundare och ägare av Stereo Skis, flyttade över hela sin produktion från Tjeckien till Åre.

– Jag ville lyfta Stereo Skis in i premiumsegmentet och sökte därför efter en fabrik med stor erfarenhet och kompetens av att bygga prestandaskidor i både titanal- och kolfiberkonstruktion, säger Jens-Martin . Utöver detta erbjuder Åre Skidfabrik produktutveckling utan motsvarighet i Europa. I organisationen finns både djup kunskap och förståelse om hur olika konstruktioner påverkar egenskaper på skidor, samt att man bokstavligt talat kan göra prototyper på morgonen och teståka dem på Åreskutan på eftermiddagen. 

De tre skidmärken har alltså oberoende av avarandra, trots att de alla är norska skidmärken, valt att flytta sin produktion till Åre. Dessutom har Åsnes ökat sina beställningar, Extrem ökat sin försäljning med 35 procent och Cmd Skis kommit tillbaka efter ett par års paus. Allt sammantaget har gjort att Åre Skidfabrik har anställt flera nya skidbyggare.

– Genom ett målinriktat kvalitetsarbete, vilket har resulterat i flertalet prestigefyllda utmärkelser för Extrem Skis, har vår fabrik fått ögonen på sig, säger Carl Geijer, VD och delägare på Åre Skidfabrik. Att dessa tre skidmärken väljer oss visar att vår spetskompetens inom produktutveckling och kvalitetsproduktion är unik i Europa och det känns såklart väldigt roligt.