Norrmän vann prestigepris

Det norska företaget Amok Equipment har vunnit det stora Scandinavian Outdoor Award-priset. Sammanlagt delades sex olika priser ut av juryn precis innan Outdoormässan i Freidrichshafen.

Det var för tionde året som Scandinavian Outdoor Awards (SAO) delades ut. Priserna ges till produkter från någon av Scandinavian Outdoor Groups 55 medlemsföretag. Priser delas ut till totalvinnaren, för bästa mjukvara och hårdvara och även till tre produkter som får specialomnämnanden.

Årets totalvinnare blev det relativt unga norska företaget Amok Equipment,de fick priset för sin hängmatta, Draumr 3.0 Hammock. Juryn gillade bland annat det enkla sättet som hängmattan kan fästas med hjälp av endast två linor. Draum 3.0 Hammock kan användas både som en säng och en stol.

Priset för bästa mjukvaran gick i år till Fjällräven, för företagets vandringsbyxa, Abisko Trekking Tights. Det som speciellt gav tajtsen poäng var att det stretchiga materialet var slitstarkt och att plagget hade vattenavvisande färstärkningar vid knän och på rumpan.

Hårdvarupriset gick till en gammal klassiker – Morakniv, för deras smäckra knivmodell Eldris. Kniven har ett kort blad och en slida som garanterar ett tryggt och säkert skydd för både kniven och användaren. Produkten fick ett extra plus av juryn på grund av att allt material i produkten är lokalproducerat.

Förutom dessa tre huvudpriser delade Scandinavian Outdoor-juryn också ut tre specialomnämnanden. De produkter som fick omnämnandet var Lundhags Jaure II Light High-vandringskänga, Isbjörn of Sweden för sin barnbyxa Trapper Pant och Klättermusens halvlånga regnbyxa Fjorgyn Knickers.

Juryn bestod av sju etablerade internationella outdoorexperter, bland dem Frank Wacker från tyska Outdoor Magazine och den finländska äventyraren och journalisten Kari ”Poppis” Suomela.