Naturkompaniet donerar 1,5 miljon kronor

Naturkompaniet donerar i år 1,5 miljon kronor till nio olika frilufts- och naturprojekt med syfte att få fler att njuta av naturupplevelser.


Naturkompaniet donerar 1,5 miljon kronor
Henrik Hoffman

Naturkompaniets medlemsklubb 365 skänker varje år 1 procent av sina klubbmedlemmars årliga bonus till utvalda frilufts-, natur- och miljöprojekt. Donationen kallas ”Naturbonusen” och medlemmarna får komma in med förslag på projekt och senare rösta på de nominerade bidragen. Tidigare år har donationen gått till ett specifikt projekt, men i år fördelas den totala summan på 1 435 126 kronor på totalt nio projekt.

– Vi på Naturkompaniet är väldigt stolta och glada över att vi har möjlighet att stötta så många bra och viktiga projekt genom att dela ut hela 1 435 126 kronor. Donationer som vi vet kommer att leda till att många projekt kan genomföras och glädja både många människor, samt bidra till en bättre natur och ett rikare friluftsliv, säger Henrik Hoffman, vd för Naturkompaniet. Vi vill rikta ett stor tack till våra kundklubbsmedlemmar som gör detta möjligt.

Följande projekt tilldelas i år donationer från Naturkompaniets Naturbonus:

Min stora dag – Organisationen riktar sig till svårt sjuka barn och unga och vill underlätta deras annars tunga vardag med gemensamma aktiviteter som kan ge livsgnista och avlastning. För donationen kommer de bland annat att arrangera två äventyrsläger.

STF – Driver sedan 2001 lägerverksamheten Tillsammans som samlar unga tjejer med olika etnisk, kulturell och socioekonomisk bakgrund för att de tillsammans ska få upptäcka nya platser och öka deras kunskap om natur, kultur och friluftsliv i Sverige. STF vill bevara Kungsleden för kommande generationer, bland annat genom upprustning av fjällstugor, vindskydd, bastubyggnader och utedass.

Älvräddarna – Ideell miljöorganisation som bildades 1974 och som arbetar för fria älvar och älvsträckor i landet. Med pengar från Naturbonusen vill de ta bort ineffektiva dammkonstruktioner så att fisken åter kan vandra fritt.

Naturarvet – En stiftelse som samlar in medel för att köpa loss skyddsvärd gammelskog i Sverige, för att bevara den biologiska mångfalden och främja både friluftsliv och forskning. En särskilt aktuell satsning är Våneviks gammelskog i Oskarshamn.

Ekoturismföreningen – Vill att det moderna skogsbruket ska samsas med friluftsliv och turism. Skydd av skogen kan många gånger vara mer värt än avverkning. Bland annat vill de säkra buffertskogar kring Tivedens nationalpark.

Sportfiskarna – Många av våra vanligaste fiskarter har minskat i Sverige, gäddan är en av dem, särskilt i skärgårdsmiljöer. Sportfiskarna anlägger så kallade ”gäddfabriker”, vattenfyllda ängsmarker som fungerar som lek- och uppväxtplatser för fisken. Nu vill de anlägga ännu fler.

Friluftsfrämjandet – Har startat rörelsen Skogshjältarna. Ambitionen är att alla barn oavsett social, ekonomisk och kulturell bakgrund ska få chansen att upptäcka friluftslivet. Skogshjältarna ska framför allt verka i områden där naturkopplingen inte är självklar.

Naturskyddsföreningen – Projektet Schysst sommar vill kombinera miljö- och samhällsnytta och riktar sig i första hand till unga boende i socioekonomiskt utsatta områden. De vill visa att miljöengagemang och friluftsliv kan vara vägen till ett rikt liv.

Utrustning – Projekten som vunnit kan också söka bidrag från Naturkompaniet för friluftsutrustning som behövs för att genomföra projekten.