Haglöfs har gjort en skalsko

Haglöfs har gjort en skalsko

Haglöfs Barken är företagets första skalsko. Det är också deras första sko som klarar miljökraven för att bli en Take Careprodukt.

Publicerad

Viktor Wramdemark

Det råder ingen tvekan om att Viktor Wramdemark, affärsområdeschef skor på Haglöfs, är riktigt stolt över deras nya sko Barken. Det är ett projekt som de har jobbat med i drygt två år och nu är den äntligen ute i butikerna.

– Vi ville utmana oss själva och göra en känga som vi inte redan hade i vår kollektion, berättar Viktor. Vi landade i att vi borde göra en skalkänga eftersom det är en typ av känga som är väldigt populär i Sverige och som har sina fördelar jämfört med våra fodrade kängor.

En skalkänga har som namnet antyder bara ett lager i ovandelen, i Haglöfs Barkens fall ett tjockt läder. Den stora fördelen enligt Viktor är att en skalkänga andas betydligt bättre än en fodrad känga eftersom det är färre skikt som fukten ska ta sig igenom. Med bättre andning blir skon användbar i ett större temperaturspann och det går till och med att ha den på sig inomhus en hel dag utan att det känns för varmt. Dessutom torkar en skalkänga mycket snabbare om den har blivit blöt på insdan. Nackdelarna är att den inte blir totalt vattentätt då den saknar membran och att den i grunden inte är lika varm som en fodrad känga. Vattentätheten går att lösa hyfsat bra genom att vaxa kängan med jämna mellanrum och värmen löses enkelt genom att ta på sig en lite tjockare ullstrumpa.

När Haglöfs påbörjade jobbet med Barken bestämde de sig för att göra den så miljövänlig som det bara går utan att kompromissa med kvaliteten.

– Barken vänder sig till väldigt aktiva friluftsmänniskor så den måste ha så hög kvalitet att den håller i många år, säger Viktor. Vi utgick från vår beprövade Vibramsula som vi vet klarar av tuff, nordisk terräng och kompletterade den med en mellansula som delvis består av återvunnet gummi. Skinnet är den viktigaste delen och där har vi samarbetat med tyska Heinen som bereder ett skinn som de kallar för Terracare som har högsta rating vad det gäller miljövänlighet och som dessutom har väldigt bra slitstyrka. För att öka slitstyrkan ytterligare la vi en gummikant runt hela nederdelen.

En annan nyhet är att Haglöfs har placerat en Reccoreflektor i plösen. Recco har ju tagit fram en lösning för att söka efter försvunna personer från helikopter så att systemet fungerar även sommartid och inte bara för att hitta personer begravda i en lavin.

Haglöfs Barken tillverkas i Rumänien och kommer första året bara till herr. Precis som i Haglöfs övriga känger ligger det en formbar fotbädd från Sole i kängan fråm start.

Här står Haglöfs Barken på barken'

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Bäst på Ispo: Bergans Stranda

2 kommentarer

Martin Willners: Det är en produkt för kommande höst/vinter. Så räkna med att den finns i butik i september.

Börskurser

Artikelkommentarer

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Prenumerera på Sportfack
  • Ispo Business 01-2018

  • Sportfack 01-2018

  • Sportfack 11-2017

  • Sportfack 10-2017

  • Sportfack 09-2017

  • Sportfack Bike Business 07/08–2017

  • Sportfack 07/08-2017