Galet bra januari

Efter att sporthaneln backade lite i julhandeln kom den tillbaka i januari. Och det med råge. Ökningen blev hela 15 procent vilket måste vara en av de högsta ökningarna för en månad någonsin.

Januari är lite av en baksmällemånad vad det gäller detaljhandeln. Plånböckerna är tomma efter alla julklappsköp och den totala handeln ligger ofta ett par procent lägre än snittet för en månad under året.

Därför är det extra imponerande när sporthandeln redovisar en tillväxt på hela 15,0 procent. Vi säger det igen: +15,0 procent.

Vi hade det på känn i och med att snön och kylan kom precis före nyår och flera butiker vi pratade med sa att de hade historiskt höga siffror för en januarimånad på gång. Framförallt var det längd, långfärdsskridskor och alpint som sålde bra men även varma jackor, kängor, handskar och mössor hade bra fart när det var tvåsiffrigt minus över hela landet.

En spännande detalj är att tillväxten i fasta priser stannade på 13,8 procent och det var länge sedan den siffran var lägre en siffran för löpande priser som vi redovisar. Enkelt kan man förklara löpande priser som försäljningen i kronor och fasta priser som försäljningen i volym. De senaste åren har ökningen i volym varit klart högre än ökningen i kronor vilket i klartext betyder att prisnivån har sänkts. Januari är ett trendbrott som kan betyda att prispressen har stannat av men mer troligt är reorna uteblev under januari när det var full vinter över hela landet.

Detaljhandeln som helhet ökade med 3,0 procent och tittar vi enbart på sällanköpshandeln, alltså plockar bort livsmedel, så blev ökningen 4,4 procent. Näst bästa bransch efter sport blev järn- och bygghandeln med en ökning på 6,9 prrocent.