Ett helt nytt golfmärke

Det är inte ofta det dyker upp ett helt nytt golfmärke, än mer sällan att märket har för avsikt att helt revolutionera golfklubban. Märket som har dessa storslagna planer heter Parsons Xtreme Golf och har startats av mångmiljardären och tillika golffanatikern och prylgalningen Bob Parsons. Hans mål är helt enkelt att bygga de bästa tänkbara…

Bob Parson rekryterade Mike Nicolette och Brad Schweigert från Ping för att utveckla de nya klubborna. Deras uppdrag var att konstruera de bästa golfklubborna som är möjligt och dessutom fick de inga begränsningar på vad slutprodukten skulle kosta. Försäljningen skulle de ta hand om senare, produkten kom först och skulle inte begränsas av priset på något sätt. Nu är inte Parsons Xtreme Golf en lekstuga för ägaren, det ska drivas lika affärsmässigt som hans övriga företag, men i utvecklingsfasen hade utvecklarna en blank check att jobba med.

De första klubborna är nu ute i väldigt begränsad upplaga och det unika med dem är att de har en mängd utbytbara skruvar av olika vikt för att kunna skräddarsy klubban på alla sätt. Skruvarna var inte tänkta att finnas kvar på de slutliga klubborna utan var ett sätt för klubbmakarna att snabbt kunna ändra svingvikt och fördela vikt mellan tå och häl i klubborna. När de såg hur stor skillnad de gjorde för klubbans prestanda och insåg att de med dem kunde ta custom fitting till en helt ny nivå genom att även blanda in svingvikten i lösningen så bestämde de sig för att behålla dem. Vikterna sitter nu i alla deras klubbor – från driver och hybrider till järn, wedgar och putters.

Ett helt nytt golfmärke

Järnklubborna ser ut som bladklubbor men vikterna gör att de kan byggas väldigt förlåtande för de som så önskar. Klubborna är dessutom ihåliga med en extremt tunn träffyta och själva hålrummet är fyllt med ett dämpande skum för att absorbera vibrationer och ge ökad känsla i klubborna.

Som du säkert förstår är det här inga billiga klubbor. Vi har inga svenska priser men i USA ligger drivern på 6 000 kronor, träklubbor och hybrider på 3 000 – 400 kronor, järnklubbor och wedgar på 3 000 kronor styck och en putter på knappt 4 000 kronor. Ett kit med 14 klubbor från Parsons Xtreme Golf betingar alltså samma pris som en bil.

Klubborna är som sagt redan ute i ett fåtal utvalda butiker i USA och de finns också i bagen hos några tourspelare. Ryan Moore spelar med klubborna på PGA touren och Anna Rawson på LPGA touren. Planerna säger att de ska ha 5–8 tourspelare inom något år och att ett par av dem ska vara rankade bland de 50 bästai världen. Vi lär få höra mer om PXG framöver

Ett helt nytt golfmärke
Genom att använda skruvar av olika vikt kan klubborna skräddarsys på en helt ny nivå.