Blöt sommar gav bra försäljning

Regn under sommaren brukar vara guld för handeln och så blev det även i år. Detaljhandeln ökade med 5.6 procent i juni.

Sporthandeln är inne i ett riktigt flyt just nu. För sjunde månaden i rad rapporterar sporthandeln en tillväxt och juni månad blev riktigt bra: +6,9 procent. Det är årets högsta siffra och var lite förvånande eftersom mycket av det sporthandeln säljer används när det är bra väder. Å andra sidan brukar semesterlediga välja shopping lite som tröst när vädret inte tillåter att strandhäng.

Mätt i fasta priser eller volym var ökningen hela 11,9 procent men en fortsatt prispress gjorde att tillväxten stannade på 6,9 procent. Med juni månads ökning ligger nu årets samlade tillväxt för sporthandeln hittills på 3,8 procent.

För detaljhandeln som helhet var tillväxten 5,6 procent och de branscher som gick allra bäst var järn och bygg (+16,9 %), färg (+12,1 %) och möbler (+10,9 %). Alla tre branscher som lite står stilla om det är fint väder men som nu fick kunder när vädret gjorde att det blev tid för att se över hemmet.

Sporthandelns direkta konkurrenter kläd- och skohandeln gick både upp och ner. Klädhandeln ökade med 9,6 procent med skohandeln backade med 1,8 procent. Skohandeln har haft ett väldigt tungt första halvår med snudd på idel minussiffror.