Bra maj trots det dåliga vädret

Tillväxten håller i sig för sporthandeln. För sjätte månaden i rad ökad försäljningen jämfört med 2014 och för maj blev ökningen 3,2 procent.

Sporthandeln och detaljhandeln som helhet visade upp samma tillväxttakt i maj med +3,2 procent. För sporthandeln var det sjätte månaden i rad med positiva siffror och detta är faktiskt ganska anmärkningsvärt med tanke på hur dåligt väder det var i maj. Närbesläktade branscher som mode- och skobranschen backade 1,9 respektive 14,6 procent mycket på grund av de låga temperaturerna i maj.

Mätt i fasta priser (volym) och kalenderkorrigerat för hur helgdagarna utföll så var ökningen för sporthandeln faktiskt hela 7,4 procent men prispress trots hög dollarkurs gjorde att tillväxten i faktiska kronor bara blev 3,2 procent.

De branscher som gick allra bäst under maj månad var böcker (+16,6 %), möbler (+11,1 %), järn och bygg (+10,8 %) samt elektronik (+10,3 %). Sett till de fem första månaderna 2015 har möbel- och elektronikbranchen gått överlägset bäst. Sporthandeln har en ackumulerad tillväxt på 3,2 procent som kan jämföras med detaljhandeln som helhet som har en tillväxt på 4,5 procent.

 

Bra maj trots det dåliga vädret