Om fem månader öppnar Nordens största shoppingcenter

Sportfack fick en rundvandring i Mall of Scandinavia. Än så länge är det en dammig byggarbetsplats men om fem månader ska det vara blankpolerat och klart.


Om fem månader öppnar Nordens största shoppingcenter
Lars-Åke Tollemark

Stommen har varit klar länge, fasaden är på plats och uthyrningsjobbet är snudd på klart med 95 procent av butiksytorna uthyrda. Nu jobbas det för fullt med att få klart interiören på den 100 000 kvadratmeter stora Mall of Scandinavia som ska invigas 12 november. Sportfack fick en rundvandring i bygget med fastighetsägaren Unibail-Rodamcos vd Lars-Åke Tollemark.

Trots att större delen av lokalerna är fullproppade med byggnadsställningar och stora maskiner är det inte svårt att förstå hur stor Mall of Scandinavia är. Det tar liksom aldrig slut och dessutom är hela shoppingområdet i två, ibland tre, plan. Just nu är det mest raka väggar men arkitekten Christophe Ginguene berättar att när allt är klart kommer intrycket istället att vara väldigt mjukt och organiskt.

– Vi har inspirerats av den svenska naturen både vad det gäller former och materialval, säger Christope. Det kommer att bli väldigt mycket runda former och butiksfasaderna mot de stora gångarna kommer att bestå av åtta meter höga böljande glaspartier. Känslan kommer att vara allt annat än fyrkantig när allt är klart.

Om fem månader öppnar Nordens största shoppingcenter
Böljande glasväggar som är åtta meter höga kommer att ge Mall of Scandinavia ett väldigt speciellt utseende.

Så vad är det då för butiker som kommer att visas upp när Mall of Scandinavia öppnar om fem månader? Självklart kommer kläder och mode att dominera men det kommer också att vara mycket inredning, elektronik och en del sport. De sportbutiker som har offentliggjorts just nu är Intersport, Stadium, Footlocker, Naturkompaniet och Peak Performance. Plus märken som huserar i gränslandet mellan sport och mode eller till och med i båda två som Superdry, J. Lindeberg, Nilson Shoes och Björn Borg.

– Det kommer att bli ett enormt utbud med drygt 200 butiker och 23 restauranger, berättar Lars-Åke Tollemark, vd för Unibail-Rodamco. Plus nöjen i form av ett 2 200 kvadratmeter stort SATS-gym och 15 biosalonger inklusive Sveriges första IMAX-bio. Vi har inte offentliggjort alla hyresgäster än, vi har sparat på en del godbitar för att öka spänningen inför öppningen i november.

Flera av de stora kedjorna kommer att finnas på plats. Självklart H&M som har en butik på hela 4 000 kvadratmeter plus att de har butiker för sina andra koncept COS, & Other Stories samt H&M Home. Flera andra varumärken drar på stort och bygger flaggskeppsbutiker istället för bara ytterligare en butik och det är därför som antalet butiker ligger på drygt 200 istället för som planerat 230 – många ville helt enkelt ha större lokaler.

Om fem månader öppnar Nordens största shoppingcenter
Intersport och Stadium ligger grannar i området närmast Friends Arena.

Mall of Scandinavia kommer att få betyget fyra stjärnor vilket innebär att de uppfyller väldigt höga krav på service. Det omfattar allt från fritt wifi och laddningsstationer till bemannad garderob, personal shopper och parkeringshjälp. En nyhet för Sverige är något som kallas för Click & Service som är ett utlämningsställe för PostNord för de som handlat på nätet. Varorna levereras till Click & Service och där finns provrum så att kunderna kan prova varorna och skulle de inte passa kan de snabbt lämnas tillbaka för retur. Det här gäller all e-handel och inte bara butikerna i Mall of Scandinavia.

– Nu när skalet är klart och de flesta lokalerna uthyrda kommer vi att ägna de kommande fem månaderna åt att maximera kundupplevelsen, säger Lars-Åke. Vi håller på att ta fram appar som ska göra det enkelt att hitta både sina kompisar och bilen, vi kommer att utbilda all personal i service och så letar vi efter de där lite oväntade butikerna och restaurangerna för att fylla de sista ytorna.

Om fem månader öppnar Nordens största shoppingcenter
Så här ser det ut idag vid entrén vid Friends Arena…
Om fem månader öppnar Nordens största shoppingcenter
…och så här kommer det att se ut när det öppnar. Stadiums och Intersports butiker ligger bakom ryggen på den digitala fotografen.
Om fem månader öppnar Nordens största shoppingcenter
Det är en del kvar att göra…
Om fem månader öppnar Nordens största shoppingcenter
Entrén från Solna Station ligger under en gigantisk spegel med inbyggd LED-belysning.
Om fem månader öppnar Nordens största shoppingcenter
Redan i garaget ska besökarna få känslan av att de har kommit till en väldigt speciell plats.