Höstförsäljningen av golfkläder ökar

Golf är väldigt mycket en sommarsport i Sverige men allt fler varumärken kommer med en höstkollektion. Och försäljningen av dessa ökar för varje år.

Det är en sanning att det inte går att ta igen tappad försäljning på grund av en sen säsongstart senare under året. Mycket beror det på att golf är så förknippat med vår och sommar i Sverige. Trots att golfbanorna oftast är som bäst i september och oktober slutar folk att tänka på golf när det är nattfrost och toppluva på.

En bieffekt av det är att det är väldigt svårt att sälja sommarplagg när sommarlovet är över och i många golfbutiker dör nästan klädförsäljningen efter semestern. Sakta håller det på att förändras och det beror inte bara på att folk vill spela golf så länge banorna är öppna utan lika mycket på att tillverkarna satsar allt mer på sina höstkollektioner.

För det är ju så med kläder att nytt är bättre. Eller åtminstone hetare rent trendmässigt och när alla klädbutiker skyltar höstkläder så känns sommarplaggen i golfbutiken väldigt gamla. Att då fylla på med höstkläder för golf gör att det händer något i butiken och plötsligt är det samma färgskala där som i modebutikerna.

Höstförsäljningen av golfkläder ökar
Helena Åkesson

– Helt klart säljer höstkollektionerna allt bättre och det beror både på att de passar bättre in i hösttrenderna och att de kommer ut i butikerna redan i augusti så att de kan visas upp under en längre tid, säger Helena Åkesson på Callaway kläder. Plus att butikerna har märkt detta och planerar för att sommarkläderna ska ta slut lagom till att de får påfyllning med höstkläder. Fler plagg säljs till fullpris och butiken är välfylld under hela säsongen.

Ett av de märken som satsar på sin höstkollektion är Abacus och deras designer Chris Mattsson säger så här om vilka trender som gäller nu i höst:

– Som vanligt är det mycket jord- och naturfärger med plommon, rosenträ och vanilj som de starkaste trendfärgerna för damerna just den här hösten. För männen är det mer marinblått och khaki.

Förutom att höstkollektionerna har en annan färgskala, ofta mörkare, så är det mer värme i plaggen. Tunt fodrade jackor, västar och långärmade stickade tröjor tillhör storsäljarna.