Nishiki blir danskt

Den Göteborgsbaserade cykeltillverkaren Nishiki köps av det danska företaget HF Christiansen. Den danska cykeljätten har inte för avsikt att göra några omedelbara förändringar i Nishikis verksamhet.

Nyheten om att det danska cykelföretaget HC Christiansen köper Göteborgsföretaget slog ner som en bomb i eftermiddags. Affären betyder i praktiken att både Nishiki och företaget Unicykel som äger varumärket, byter ägare från och med den 3:e augusti. De nuvarande ägarna Linus Lindgren och Rickard Ölander säljer hela företaget med fabrikslokaler, inventarier och hyreskontrakt.

– Vi har tidigare fått många förfrågningar om att sälja Nishiki. Men när danskarna i januari kom med sitt erbjudande insåg både Linus och jag att det här var ett riktigt bra erbjudande. Dessutom kom det i precis rätt läge för oss båda. Vi har försummat våra familjer i många år på grund av vårt arbete och nu var det dags att göra en förändring också på den punkten, säger Rickard Ölander till Sportfack.

För de båda entreprenörerna var det ändå inget lätt beslut att sälja företaget. Dels har de blivit ”ett” med varumärket och dels trivdes de med sitt team i Göteborg. På det området innebär företagsförsäljningen stora förändringar för dem båda. Men helt kommer inte Linus och Rickard att lämna Nishiki. I framtiden kommer de att ansvara för design och produktutveckling av Nishikis modeller på konsultbasis.

– Det är den biten vi båda har brunnit för under åren. Sedan har det tyvärr blivit alldeles för mycket administration och annat som har tagit bort vårt fokus från den biten. Nu kan vi koncentrera oss helt och hållet på det vi älskar, säger Rickard.

För de anställda och för Nishikis återförsäljare innebär företagsaffären inga omedelbara förändringar. Verksamheten kommer att fortsätta i fabriken i Göteborg och butikerna kommer att kunna göra affärer med samma utesäljare. Däremot kommer HC Christiansen i framtiden att satsa på fler säljare i Sverige. Butikerna kommer också att kunna ta del av det danska företagets varumärken.