Trek återkallar cyklar

Den amerikanska cykeltillverkaren Trek återkallar över 1 miljon cyklar. Det har framkommit att cyklarnas snabbkoppling i framhjulet har visat på defekter som kan få allvarliga konsekvenser.

De Trek-modeller som berörs är främst olika mountainbikes och vissa hybridmodeller med skivbromsar och snabbkoppling i framgaffeln. Företaget väljer nu att återkalla samtliga sådana cykelmodeller som sålts från hösten 1999 och framåt. Enligt uppgifter i amerikansk press har hittills tre olyckor skett på grund av den felaktiga snabbkopplingen vilket föranledde företaget att agera.

Trek har meddelat att det handlar om att återkalla drygt 900 000 cyklar i USA och nästan 100 000 i Kanada. Hur många Trekcyklar som berörs på den europeiska marknaden är ännu oklart. De kunder som berörs får snabbkopplingen utbytt kostnadsfritt.

– Vi har meddelat våra återförsäljare om problemen och berättat vad som gäller. Vi kommer också att erbjuda alla kunder som kommer in för att få snabbkopplingen bytt ett presentkort på 175 kronor som de kan handla för, säger Johan Levin på Trek Sweden.

Hur många cyklar det handlar om i Sverige är osäkert men en inte alltför vågad gissning är att det rör sig om flera tusen cyklar.På Trek vill företaget betona att liknande snabbkopplingssystem finns också på ett antal andra varumärken. Men det amerikanska företaget är det första att åtgärda problemet.

För knappt ett år sedan hade Trek ett liknande gaffelproblem. Då gällde det modeller med SR Suntour framstötdämpare. Den gången återkallade företaget drygt 100 000 cyklar.