Arena har flyt

Simmärket Arena har haft ett bra år. Dels lanserar företaget sin nya tävlingsdräkt Carbon Air i år och dels fortsätter företaget sitt samarbete med Svenska Simförbundet över OS i Rio.

Det är Örebroföretaget Waterproof Sports som har haft distributionen av Arenas produkter i Sverige sedan 2010. Waterproof Sports har under de åren haft ett nära samarbete med Svenska Simförbundet, anordnat lokala aktiviteter och försökt hålla en hög servicenivå gentemot sina återförsäljare. Samtidigt har simintresset ökat kraftigt i Sverige.

– Det går väldigt bra för oss just nu och vi är jätte nöjda. Vi följer den plan som vi la ut för ett par år sedan och vi levererar som bolag här i Sverige det som vi förväntas göra. Vi får dessutom god hjälp från Arena i Italien att tänka innovativt och dessutom kommer de med produkter som våra simmare älskar, Anders Jaeger på Waterproof Sports.

Orsaken till att simprodukterna säljer bra är att simintresset ökat. Därtill kommer triathlon tävlingarna och det ökade intresset att genomföra en svensk klassiker som gjort att motionärerna behöver högklassiga simdräkter. Även de så kallade ö-till-ö tävlingarna genererar nya simkunder. På produktsidan har Arena legat i framkanten redan under många år. De svenska elitsimmarna Sarah Sjöström och Therese Alshammar fungerar idag som Arena-ambassadörer. Therese har under sin långa karriär kunnat följa utvecklingen på nära håll.

– När jag började simma fanns det inte så speciellt stort intresse för produktutveckling av simdräkterna. Då var dräkterna ofta i lycra vilket är ett ganska tungt material jämfört med det vi använder idag. Idag är plaggen extremt tunna och vattenavstötande, berättar Therese Alshammar.

Idag använder hon såväl som Sarah Sjöström Arenas Carbon Pro eller Carbon Flex-dräkter när hon tävlar. Under ett mästerskap brukar simmarna använda 2 dräkter per disciplin.

– Man använder inte en tävlingsdräkt alltför många gånger. När de är helt nya har de en lite, lite bättre vattenavisande förmåga och blir därför snabbare. Därför använder jag alltid en helt ny dräkt i finalerna, säger Therese Alshammar.

Utvecklingen av simdräkter har eskalerat sedan milleniumskiftet. Då lanserades den så kallade hajdräkten som var en helkroppsdräkt tillverkad i ett vattenavvisande material. Några år senare lanserades de nya så kallade superdräkterna som gjorde att många av världsrekorden i simning förbättrades. Men internationella Simförbundet FINA förbjöd superdräkterna redan 2010 och sedan dess har stränga regler och bestämmelser införts. Bland annat får inga gummibehandlingar längre göras på materialen idag.