Ingen cykelutbildning

Det blev för fjärde gången ett nej för planerna att starta en eftergymnasialutbildning för cykelhandlare. På branschorganisationen FOG (Cykelfabrikant-och Grossistföreningen) är man besviken men vägrar ge upp trots motgångarna.

Som vi berättar i nyaste numret av Sportfack ansökte FOG för fjärde gången om tillstånd av Myndigheten För Yrkeshögskolan att starta en utbildning. Att det saknas en eftergymnasial utbildning för personer som jobbar med cykel har varit ett diskussionsämne i branschen under flera år. Därför har FOG drivit frågan i över fyra år.

– Vi ser ju att vi har ett generationsskifte på gång ute i cykelbutikerna och då gäller det att få fram kunniga och utbildade personer som kan ta över verksamheten, säger Joakim Stenberg, projektledare på FOG.

Men på Myndigheten För Yrkeshögskolan har de ansvarige inte varit lyhörda för FOG:s planer. Myndigheten tillämpar specifika kriterier för tillståndsgivning där man tar hänsyn både till utbildningens kvalitet och till arbetsmarknadens behov. Yrkeshögskoleutbildningen får startas bara när den behövs. Det innebär att innehåll och inriktning på utbildningarna varierar kraftigt och att nya utbildningar startar och gamla läggs ner allt eftersom behovet på arbetsmarknaden förändras.

På FOG har man svårt att förstå att myndigheten inte heller denna gång såg behoven och vikten av en eftergymnasial utbildning för cykelbranschen. På branschorganisationen är man besvikna men inte uppgivna.

– Vi kommer att ansöka igen. Så är det bara. Vi vet ju att behoven finns och att så många i branschen önskar det, säger Joakim Stenberg.