Kolla vilka som är de tio rikaste i sportbranschen

Du kan nog gissa vem som toppar listan över sportbranschens förmögnaste personer men har du koll på nykomlingen som går rakt in på tredje plats?


Kolla vilka som är de tio rikaste i sportbranschen
Phil Knight

Det är Sporting Godds Intelligence USA som har sammanställt en lista över de rikaste personerna i sportbranschen och för att över huvud taget ta sig in på listan krävs det en förmögenhet på minst 1,7 miljard dollar.

Allra högst upp på listan – och i en klass för sig – tronar Nikes grundare Phil Knight. När Nikes börskurs hela tiden stiger spelar det ingen roll hur mycket Phil än ger bort till välgörenhet, hans förmögenhet bara växer och växer. Förra året var han god för 187 miljarder kronor vilket är drygt 150 miljarder mer än tvåan på listan som är Jim Davis, huvudägare i New Balance (28 miljarder kronor). Nu tjänar Jim inte alla sina pengar på löparskor utan merparten kommer faktiskt från hans fastighetsverksamhet men han är ändå en sportprofil.

Trea på listan är Gopros grundare Nick Woodman som tolv år efter det att han startade Gopro har fått ihop en förmögenhet på 27 miljarder kronor. Merparten av förmögenheten kom efter Gopros lansering på börsen och det faktum att börskursen steg med 162 procent första året. Redan innan introduktionen hade Nick blivit utsedd till den yngste dollarmiljardären som tjänat ihop sin förmögenhet på egen hand. Inte illa jobbat av en surfbum.

På fjärde plats hittar vi Mike Ashley som är huvudägare till den brittiska kedjan Sports Direct och som även är delägare i ett par fotbollsklubbar. Han är god för runt 26 miljarder kronor. Femma på listan är Oakleys grundare Jim Jannard vars förmögenhet beräknas till 25 miljarder kronor. Förutom från Oakley så har Jims förmögenhet kommit av filmkameramärket RED som han också har varit med och grundat.

Precis utanför topp-5 med en förmögenhet på 24 miljarder kronor hamnar Kevin Plank som är en av grundarna till Under Armour. Företaget är en framgångssaga utan dess like och passerade förra året Adidas som USA:s näst största sportmärke. Nu är hans mål att Under Armour om 20 år ska vara världens största märke inom fotboll.

Sjunde plats delas av Michael Rubin och Michel Leclerq med en förmögenhet på 23 miljarder kronor. Michael driver Fanatics som är stora på licensprodukter inom framförallt basket och Michel är grundare av världens största privatägda sportkedja Decathlon.

På nionde plats hamnar ännu en ganska ny aktör i sportbranschen – Chip Wilson, grundare av fitnessmärket Lululemon. Hans förmögenhet värderas till 17 miljarder kronor men i tidigare listor har han varit uppe i 27 miljarder. Tappet beror på att han har sålt en stor del i Lululemon och även lämnat bolaget.

På tionde plats hittar vi Tim Boyle, vd för Columbia Sportswear. Förutom att Columbia går bra har Sorel blivit trendiga över hela världen och de lyckas riktigt bra i Kina med alla sina varumärken. Tim är god för 14 miljarder kronor.