Sporthandelsindex – oktober

Det var inte bara utomhus som det var dåligt med soltimmar i Sverige under hösten. Nedgången för sporthandeln fortsatte, i oktober blev den –0,7 procent.

Ända sedan juli har sporthandeln visat på en tillbakagång varje månad jämfört med 2013. Det har inte varit några katastrofsiffror men samtidigt är det nu tre månader på raken och därför en trend. Eller varningsklocka om du så vill.

Orsaken till tillbakagången på 0,7 procent i löpande priser är inte svår att gissa sig till – det är självklart den varma hösten som satt stopp för inköp av varmare jackor och skor. Plus att konkurrenten elektronikhandeln går vansinnigt bra med en ökning på 11,1 procent i oktober. När folk köper dyra saker som telefoner, surfpalltor, datorer och TV-apparater finns det helt enkelt mindre pengar över till sport.

Förutom elektronikhandeln gick även färghandeln (+7,5 %) och leksaksakshandeln (+4,1 %) bra. Konfektionshandeln ökade med 107 procent medan skohandeln störtdök med –9,6 procent.

Detaljhandeln i stort hade en bra oktobermånad med en tillväxt på 4,7 procent och sett till helåret ligger sporthadeln fortfarande på plus med en tillväxt på 1,8 procent. Mycket av den goda försäljningen i våras och somras har dock ätits upp av den svaga hösten. Risken är att även november blev svag så hoppet står till en stark julhandel för sportbranschen om det ska bli någon tillväxt 2014.