Craft och Icebug i studie om traillöpning

Den största studien någonsin om traillöpningens effekter på kroppen, pågår just nu i Sverige. Svenska Icebug och Craft deltar med utrustning med förhoppningar om framtida spetsprodukter inom sporten.

Nationellt vintersportcentrum vid Mittuniversitetet genomför just en stor studie på traillöpning. Studien är omfattande och ett tiotal elitlöpare deltar. Genom att löpa i terräng med avancerad utrustning som 3D-dräkt, sulor med tryck- och kraftregistrering och ett portabelt syreupptagningssystem, kan forskarna bland annat mäta hela kroppens rörelser, syreupptagning och trycket vid fotnedsättningen.

– Vad vi hoppas studien kan ge är hur man effektivast springer i olika typer av terräng och lutning. Det kan handla om hur man rör armarna, fotnedsättningen, kroppens lutning vid uppförs- eller nedförsbacke, säger Glenn Björklund, vid Nationellt vintersportcentrum.

Intresset för deltagande i studien har varit stort bland svenska sportleverantörer. Både Icebug och Craft deltar med utrustning till några av löparna. Jerome Manceau, produktchef hos Icebug hoppas att resultatet ska kunna bidra till ännu bättre Icebug-produkter i framtiden.

– I studien används väldigt fin utrustning. De tryckkänsliga sulorna besår av områden som är 3×3 millimeter. Det ger en fin exakthet i hur en löpare belastar sina fötter. Där kan vi få svar på hur en löpare upplever skornas stabilitet och respons sett till underlaget. Och 3D-dräkten är väldigt intressant. Det resultatet kommer visa oss exakt hur en terränglöpare springer i till exempel en brant nedförsbacke, säger Jerome.

Tack vare studiens avancerade utrustning och den komplexa terrängbanan på 8 kilometer kommer Icebug dessutom att kunna få detaljrika svar på hur olika yttersulor fungerar, menar Jerome.

– Eftersom det tas en mängd mellantider kan vi jämföra resultaten mellan olika skotyper. Varför tappar en löpare på en sträcka när han låg före på en annan till exempel.

För tre år sedan deltog Icebug i en annan studie på Vintersportcentrum. Det gav resultat.

– Det hjälpte till när vi tog fram vårt Archflex-system tillsammans med Ortolab, säger Jerome.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Craft of Scandinavia

    Craft of Scandinavia är en sportleverantör som skapar, förvärvar och utvecklar varumärken och produkter inom sportbranschen samt profilsektorn. Craft of Scandinavia säljer och marknadsför Craft och Speedo.