Skhoop bäst i Åre

Etablering i USA och en stadigt växande verksamhet fick juryn på fall: Sissi Kewenters skapelse, 15-årsjubilerande Skhoop, är Årets företagare i Åre 2014.

I Åre är konkurrensen mellan duktiga entreprenörer och starka bolag knivskarp. Därför var det en lite förvånad men mycket glad Sissi Kewenter som tog emot priset som Årets företagare i Åre kommun 2014 i början av oktober.

– Det är en otrolig bekräftelse att vinna. Man har gjort någonting som andra gillar.

Minst sagt. Från att ha uppfunnit täckkjolen 1999 har Skhoop aldrig stannat upp. 2011 tog dessutom gigantiska outdoorkedjan REI in kjolen till sin New York-butik. En ovärderlig milstolpe i Skhoops historia och något som fanns med i prismotiveringen. Sissi betonar vikten av USA-genombrottet.

– Vi har faktiskt funnits i USA i åtta år och lyckats etablera oss som ”kjolföretaget” i både Norden och USA. Numera har de stora företagen täckkjolar också. North Face har en men vi har 21.

Den fina ekonomiska utvecklingen för Skhoop var också något som juryn, styrelsen för branschorganisationen Företagarna i Åre, föll för. Sedan starten 1999 har Skhoop ökat sin omsättning sakta men säkert som i år landar på omkring 10 miljoner kronor. Och ambitionerna att växa vidare i utlandet driver Skhoop vidare, försäkrar Sissi. En marknad är extra intressant menar hon.

– Tyskland är väldigt intressant för oss. Det gäller att hitta rätt distributörer och det kostar ganska mycket att göra en utlandssatsning, säger Sissi och understryker att Skhoop långt ifrån slagit sig till ro på sina täckkjolar. I vinter kommer nyheter inom nischen där företaget leder utvecklingen. Sissi kan inte avslöja några produktnyheter innan vinterns mässor av konkurrensskäl och understryker att det är de små detaljerna snarare än lansering av helt nya produkter som är det viktiga för Skhoop nu.

– Det handlar mycket om att hitta rätt färger och rätt passform. Det är superviktigt för oss.

Och firandet, jo det ska prioriteras trots allt jobb, försäkrar Sissi.

– Vi försöker fira lite varje dag men absolut, vi ska fira. Vi kommer väl knäcka några champagneflaskor, skrattar Skhoops prisade grundare.