Didriksons slutar med fluorkarboner

När Didriksons vårkollektion landar i butikerna i vår är den för första gången helt fri från fluorkarboner. Utan att ha tappat i vattenavvisande förmåga.


Didriksons slutar med fluorkarboner
Ulf Bourghardt

Fluorkarboner används för att göra tyger vattenavvisande och effekten syns tydligt av att vattnet pärlar sig på ytan och bara rinner av. Problemet med fluorkarboner är att de inte bryts ner i naturen och undersökningar har visat att de kan vara hormonstörande. Därför letar allt fler klädtillverkare efter mer miljövänliga alternativ och Didriksons har hittat ett material som fungerar så bra att de helt har plockat bort fluorkarbonerna från kollektionen som lanseras i vår.

– Med början 2009 har vi successivt fasat ut vattenavvisande impregnering med perfluorerade ämnen och nu i vår omfattas hela kollektionen, fortsätter Ulf Bourghardt på Didriksons.

Eftersom impregneringen är en efterbehandling av tyget slits den av användning och tvätt och måste därför aktiveras eller återimpregneras. I början räcker det med att köra plagget på låg värme i torktumlaren eller stryka med låg värme för att impregneringen ska krypa upp till ytan och fungera som den ska. Efter längre tids användning bör plagget återimpregneras för att få tillbaka sin funktion. Ett annat tips att berätta för kunderna är att aldrig använda sköljmedel på ett plagg som ska vara vattenavvisande. Sköljmedlets uppgift är att göra vattnet mjukt och finns det rester av sköljmedlet i plagget efter tvätten så kommer plagget få svårare att avvisa vattnet.

 

Relaterat företag i Sportregistret

  • Didriksons Regnkläder

    På Didriksons har vi en enkel filosofi: Vi utmanar inte elementen, vi anpassar oss till dem. Precis som Julius och Hanna Didrikson gjorde, redan 1913 då de började tillverka arbetskläder åt alla fiskare i Grundsund. I över hundra år har vi varit vår grundidé trogna. Att göra funktionella plagg som håller dig torr och skön oavsett väderlek. Kanske är det därför vi hundra år senare fortfarande är Skandinaviens ledande varumärke för regn- och funktionsplagg.