Bra sommarstart för sportbranschen

Det är fortsatt driv i sportbranschen. För fjärde månaden i rad ökade försäljningen.

Sportbranschen har haft tillväxt varje månad under 2014 så när som på februari månad då försäljningen backade jämfört med februari 2013. I juni fortsatte den positiva trenden och försäljningen mätt i löpande priser ökade med 3,3 procent. I fasta, kalenderkorrigerade siffror ökade försäljningen med 4,5 procent.

Med juni till ända är det även dags för bokslut av första halvan av 2014. I löpande priser ökade försäljningen med 4,6 procent jämfört med samma period förra året och i fasta, kalenderkorrigerade priser ökade försäljningen med 8,5 procent.

Även detaljhandeln som helhet hade en god tillväxt under juni. I löpande priser ökade försäljningen med 3,5 procent och i fasta, kalenderkorrigerade priser ökade den med 3,3 procent. För årets sex första månader ökade försäljningen mätt i löpande priser med 3,3 procent och med 3,9 procent mätt i fasta, kalenderkorrigerade priser. Sett till löpande priser har det gått bäst för branscher som Möbelhandeln, Heminredningshandeln, Järn- och bygghandeln, samt sportbranschen. Sämre gick det för branscher som Guldsmedshandeln, Apotekshandeln och Färghandeln.

HUI Researchs prognos för helåret är en tillväxt på 3 procent, alltså något lägre än tillväxten hittills. Förklaringen ligger i att starka jämförelsetal i höst förväntas dämpa tillväxttakten något.