Tomtom har lämnat bilen

Tomtom är mest känt för sina bil-gps:er men nu gör de en rejäl satsning mot sport. Flaggskeppet är en gps som mäter pulsen utan att använda ett pulsband.

I våras släppte Tomtom sin löpar-gps Runner Cardio som en spjutspetsprodukt för att ta sig in i sporthandeln med sina löpar-gps:er. Det var dock långt ifrån deras första produkt för löpare. Redan för ett par år sedan gav de sig in på det segmentet då de var de som tillverkade och stod för tekniken i Nikes löpar-gps Nike+ Sportswatch. Utåt sett är likheterna ganska stora med svartvita displayer med stora tydliga siffror men deras egen Runner Cardio har något som få andra löpar-gps:er har: en pulsmätare inbyggd i klockan.

På undersidan av boetten sitter en lampa och en sensor. Med den kombinationen kan Tomtom mäta blodflödet och därmed pulsen utan att använda ett pulsband.

– För oss på Tomtom handlar det hela tiden om att göra allt så enkelt som möjligt, säger Sofia Söderberg som är marknadschef på Tomtom i Sverige. Det gäller för våra bilnavigatorer och det gäller nu när vi ger oss in på sport. För att snabbt komma in i sporthandeln samarbetar vi med RLVNT och vi är redan inne på Stadium, Löplabbet, Runner’s Store omed flera.

Ett annat exempel på den här enkelheten är att det går att plocka bort själva klockdelen från armbandet och fästa klockan i en hållare på cykel. Och eftersom klockan också tål vatten och kan mäta simtag är det en alldeles utmärkt träningsklocka för triatleter. Dessutom använder Tomtom den standard som finns för att redovisa data så att Cardio Runner fungerar ihop med de flesta appar i smarta mobiler.

– Vi ser sport som en marknad med väldigt stor potential för oss, säger Sofia. Vi vänder oss till de som har tröttnat på sin app i telefonen och som vill ha mer precision och en smidigare enhet.

Löpning, cykel och triathlon är alltså första steget in på sportmarknaden för Tomtom men det komme troligtvis inte att stanna där. När jag frågar Sofia vilka andra sporter de tittar på bli svaret ”inga kommentarer”. I hennes ögon och leende är det dock ganska enkelt att läsa att det är saker på gång. Stora saker.