Klean Kanteen har fått sällskap

Sedan några månader tillbaka är Nordic Eko mer än bara Klean Kanteen. Numera ingår även ryggsäckar, hopfällbara stolar, matlådor och lite till i sortimentet.

Amerikanska Klean Kanteen har funnits i Sverige sedan 2007 när Morgan P. Andersson tog in varumärket genom sitt bolag Scandinavian Distributing AB.

– Morgan kom i kontakt med Klean Kanteens flaskor när han bodde i USA och tyckte att det var en fantastisk produkt. När han skulle flytta hem till Sverige fick han erbjudande om att distribuera Klean Kanteen i Europa och slog till, säger Mats Garpenberg, försäljningschef på Nordic Eko, tidigare Scandinavian Distributing AB.

Efter att ha arbetat in Klean Kanteen ordentligt på den svenska marknaden fattades förra året beslutet att byta namn på företaget samt att utöka sortimentet. Eftersom den bärande tanken bakom Klean Kanteens rostfria stålflaskor är att de ska vara ett miljövänligt alternativ till utsöndrande plastflaskor och potentiellt farliga aluminiumflaskor med epoxylaminering, döptes bolaget om till Nordic Eko och en målsättning uttalades om att försöka hitta fler miljövänliga varumärken.

– Alla våra varumärken är inte hållbara men vi har en strävan att jobba med hållbara varumärken som Klean Kanteen eller varumärken som tillverkar produkter av ekologiska eller återvunna material, säger Mats Garpenberg.

Ett exempel är Nordic Ekos nya varumärke Chicobag som marknadsför kassar, ryggsäckar och bagar av återvunna PET-flaskor. Utöver att tillverkningen är hållbar så är Chicobags kassar miljövänliga substitut till detaljhandelsbutikernas plastkassar.

Klean Kanteen har fått sällskap
Mats Svensson och Mats Garpenberg på Nordic Eko.

Förutom Klean Kanteen och Chicobag består varumärkesportföljen numera även av varumärkena Utility Flame (bränslegel), Lunchbots (matlådor), Alite (hopfällbara stolar), Sunwayman (ficklampor), Restube (flytcylindrar), Boreas (ryggsäckar) och Smallfoot (uppblåsbara snöskor). Samtliga varumärken kan helt eller delvis sorteras in i outdoorfacket.

– Med Klean Kanteen har vi jobbat väldigt mycket mot outdoorbutiker som Alewalds, Addnature och Naturkompaniet och då blev det naturligt att vi tittade efter outdoormärken. Dessutom brinner vi för outdoor här på företaget, säger Mats Garpenberg.

Planen nu är att fortsätta arbeta in de nya varumärkena på den svenska marknaden. Inom kort presenteras en ny hemsida med samtliga varumärken och i augusti ställer Nordic Eko ut på Inköpsdagar Outdoor. Det är heller inte osannolikt att Västerviksföretaget tar in ännu fler varumärken.

– Vi försöker hitta vidareutvecklingar av olika koncept. Uppblåsbara snöskor är till exempel väldigt unika och väldigt användningsbara för bland annat folk som åker utanför pisten. Även Restube är en unik produkt och perfekt för folk som paddlar kajak eller sysslar med swimrun eller triathlon. Det är den typen av varumärken som vi vill hitta, säger Mats Garpenberg.

Nordic Ekos portfölj

Klean Kanteen Dricksflaskor, muggar etc. i elektropolerat rostfritt stål.
Restube En slags flytcylinder som i sin ursprungsform får plats i en liten ficka på höften. När nöden kräver det aktiveras den med ett enkelt handgrepp och en kolsyrepatron blåser upp cylindern. Restube ersätter inte en flytväst men går att hänga på likt en flytande stock eller kan användas för att signalera till eventuell räddare i nöden.
Boreas Ryggsäcks-, tält- och tillbehörsmärke som startades av en tidigare chefsdesigner på The North Face som ville förverkliga några av sina designidéer. Har vunnit flera designpriser sedan starten för fyra år sedan.
Alite Samma grundare som Boreas och tillverkar bland annat väskor, ryggsäckar och ultralätta hopfällbara stolar.
Lunchbots Matlådor med fack tillverkade i rostfritt stål.
Utility Flame Bränslegel som är helt ogiftig och tål låga temperaturer.
Sunwayman Ficklampor.
Chicobag Kassar, ryggsäckar och bagar tillverkade av återvunna PET-flaskor.
Smallfoot Uppblåsbara snöskor som går att återanvända. Perfekta för folk som jagar orörd snö.