Nytt svenskt klädmärke för längdåkare

Malin Åkerlund och Per Brännäng håller på att utveckla ett nytt klädmärke för längdåkare. Under namnet Sweare lanseras kläderna vintern 15/16.

Längdåkning är en av de sporter som fått flest nya utövare de senaste åren. Det märks inte minst på Vasaloppet där över 50 procent av de startande åker loppet för första gången och där loppet för 2015 fulltecknades på 1,5 minut i år.

Med sådant intresse för en sport är det självklart att det dyker upp nya varumärken med nya koncept. Ett av de dessa är Sweare som grundats av Malin Åkerlund och Per Brännäng.

Malin är designer och mönsterkonstruktör med utbildning på Tillskärarakademin och ett förflutet på JC, Haglöfs och Norrøna. Per är vd och har en bakgrund som projektledare. Under drygt två år jobbade de i Oslo och fick då uppleva det enorma intresset som finns för längdåkning i vårt grannland. Per insåg då att det finns både plats och behov av nya varumärken som ser på sporten med nya ögon.

– Alla var klädda i likadana röda eller blå ställ från Swix eller Daehlie, säger Per. Kläder som inte gick att använda till annat än just längdåkning. Eftersom Malin länge drömt om att starta ett eget klädmärke så började vi skissa på ett märke som hämtar sin designinspiration från nordiska streetkläder.

Malin och Per flyttade till Åre och började utveckla prover. Nu har de kommit så långt att de har tre olika ställ på ritbordet – ett för tävling, ett för motion och ett lite varmare för kalla dagar eller turåkning. Dessa kommer under nästa vinter testas av ett 50-tal ambassadörer och även säljas in till butiker för att sedan lansera Sweare mot konsumenter hösten 2015.

– Utseendemässigt vill vi skilja oss från det som finns på marknaden i dag men vi är väldigt fokuserade på att plaggen ska ha maximal funktion och har tittat på vilka material som används i cykling, löpning och andra högintensiva sporter, säger Per.

Och namnet då? Vad betyder det och hur uttalas det? Det uttalas som det engelska ordet svära och har också den betydelsen, att det är kläder som Malin och Per svär sin heder på. Men det kan också utläsas som en förkortning av Sweden Åre. Eller stå för Skiers We Are.

 

 

Nytt svenskt klädmärke för längdåkare
Malin och Per testar prototyper av plagg från Sweare