Tidig vår gav klirr i kassan

Den tidiga våren satte sina spår i sportbranschen. Under mars månad ökade försäljningen med över 10 procent.

Att vädret påverkar handeln är en gammal sanning. Under mars månad fick försäljningen i sportbranschen kraftig draghjälp av den tidiga våren som fick folk att köpa vårskor, cyklar, vårjackor och nya golfklubbor något tidigare än förra året. I löpande priser ökade försäljningen med 14,7 procent jämfört med mars 2013. I fasta kalenderkorrigerade siffror ökade försäljningen med hela 20,2 procent. Det innebär att den ackumulerade försäljningen under årets första kvartal är väldigt positiv både sett till löpande och fasta priser, 7,1 respektive 10,9 procent.

För detaljhandeln som helhet var handeln något mer återhållsam. I löpande priser ökade försäljningen med 1,5 procent och i fasta, kalenderkorrigerade priser ökade den med 5,1 procent jämfört med samma månad förra året. Bäst gick den för Skohandeln, Järn- och bygghandeln samt Sportbranschen. Desto sämre gick det för branscher som Leksakshandeln, Guldsmedshandeln samt Bok- och pappershandeln.

Enligt HUI Researchs prognoser kommer den positiva utvecklingen att fortsätta hålla i sig. Detaljhandelns försäljning under helåret 2014 spås öka med 3 procent.