Cykelnörd fick pris

Det blev Karolina Skog, kommunalråd i Malmö som fick motta årets politikerpris som Svensk Cykling delar ut. Själv cyklar hon dagligen till jobbet och beskriver sig som en cykelnörd.

För Karolina Skog (MP) har arbetet att göra Malmö till en cykelvänlig stad gått som en röd tråd i hennes arbete. Som ett resultat av det arbetet kunde det nya cykelstråket mellan Malmö och Lund invigas i april.

– Jag tycker att vi med detta projekt borde kunna lägga en standard för snabbcykelstråk även nationellt. Jag tror verkligen att det finns ett stort potential för regionalt pendlande över kommungränser i många storstadsregioner, säger Karolina Skog till Sportfack.

Malmö har tidigare utsetts till en av de cykelvänligaste städerna i Sverige och där görs också nästan 40 procent av alla pendlarresor med cykel. Karolina tycker att politiker också på riksplanet, tillsammans med Trafikverket borde bli mycket aktivare i cykelfrågor. Hon lovar också, passande så här under valåret att öka anslagen för infrastruktursatsningar om miljöpartiet som hon representerar får regeringsmakten.

– Ju fler cykelbanor och ju bättre framkomlighet för cyklisterna desto fler väljer då att ta cykeln. Så enkelt är det, säger Karolina Skog.

Det är för femte året i rad som branchorganisationen Svensk Cykling delade ut politikerpriset. Det ges till en politiker som under det gångna året verkat för att lyfta fram cyklingens positiva effekter för folkhälsa, miljö och trafiksituation.