Sneakersnstuff öppnar butik i London

Den svenska sneakerbutiken Sneakersnstuff har bestämt sig för att ta sitt koncept ut i Europa. Först ut blir en butik i London.


Sneakersnstuff öppnar butik i London
Peter Jansson och Erik Fagerlind, grundare av Sneakersnstuff.

Ända sedan Sneakersnstuff öppnade sin butik i Stockholm 1999 har den varit en oas för sneakerälskare. Inte bara i Stockholm utan för hela Sverige och på senare år med e-handel för hela världen. Med ökad efterfrågan utanför Sverige har de bestämt sig för att ta sitt koncept till andra länder och först ut är London där en drygt 200 kvadratmeter stor butik öppnar i slutet av maj.

Butiken ligger på Shoreditch High Street vägg i vägg med det nyöppnade Ace Hotel. Det är just nu den trendigaste stadsdelen i London med massor av gallerier, modebutiker och konstnärssjälar.

– Vi har haft planer på att gå utanför Sverige en längre tid men vi ville inte göra något förrän vi hittade rätt lokal i rätt område, säger Peter Jansson som är en av grundarna av Sneakersnstuff. Det här är en fantastisk butik som vi lite kommer att inreda som en lägenhet i ganska ruff stil. London är inte bara centrum för streetmodet utan där älskar folk verkligen independentbutiker och underdogs så vi hoppas att de kommer att älska oss också.

Ansvarig för Sneakersnstuffs lansering i London är Mubi Ali och han delar Sneakersnstuffs passion för sneakers. Han har jobbat både för Nike och sneakerbutiken Crooked Tongues och har drygt 2 500 par sneakers i sin lägenhet. Sneakersnstuff kontaktade honom i vintras för att få tips på någon som kunde hjälpa Sneakersnstuff med deras etablering i England och då visade det sig att Mub precis hade sagt upp sig och mer än gärna tog hand om jobbet själv. Enligt Peter kunde de inte hitta en bättre person.

– På många sätt är London Europas huvudstad så för oss känns London som det logiska första steget utanför Sverige för oss, säger Erik Fagerlind som är en annan av grundarna av Sneakersnstuff. Det här är första steget för oss och vi ser verkligen fram emot att ta oss an fler marknader inom en snar framtid.

Exakt vilka marknader det blir vill Peter och Erik inte avslöja idag. De väntar på att hitta rätt lokal i några av Europas större städer. De har till och med planer på att gå utanför Europa. Det blir dock inga fler butiker redan i år men nästa år hoppas de öppna nästa butik. Det innebär dock inte att de inte har något att göra i år. De har flera samarbeten på gång med olika skomärken. Först ut är en tolkning av Adidas ZX 8000 i tre modeller och därefter en colab med finska Karhu och Mumintrollen.

– När vi öppnar i London kommer vi ha en del erbjudanden på unika skor som gör att sneakerälskare kommer att köa för att kunna få tag i skorna, säger Peter.

Sneakersnstuff omsatte lite drygt 60 miljoner kronor 2013. Runt 20 miljoner kom från butikerna i Stockholm och Malmö, resterande från e-handeln som har exploderat de senaste åren.