Sportbranschen backade i februari

Sportbranschen fortsätter precis som förra året att svaja. Efter tillväxt i januari backade handeln återigen i februari.

Fjolårshandeln utmärktes av ständiga svängningar och det verkar som att årets handel har ärvt den egenskapen. Efter ökad försäljning i januari vände trenden nedåt igen i februari. I löpande priser backade försäljningen med 1,3 procent mätt i löpande priser jämfört med februari 2013. I fasta, kalenderkorrigerade priser, ökade dock försäljningen med 1,2 procent.

För detaljhandeln som helhet ökade dock försäljningen i både löpande och fasta priser. I löpande priser ökade försäljningen med 2,4 procent jämfört med februari 2013 medan den ökade med 2,5 procent i fasta, kalenderkorrigerade priser. Bäst gick det för branscher som Möbelhandeln, Järn- och Bygghandeln samt Heminredningshandeln. Sämre gick det för Färghandeln, Leksakshandeln och Apotekshandeln.

Enligt HUI Research ligger utvecklingen i linje med prognosen för helåret 2014 som är satt till en tillväxt om 3 procent. Bakom optimismen ligger köpstarka hushåll, låg ränta, låg inflation samt en högre disponibel inkomst.