Ladda telefonen när du springer

På gym finns det roddmaskiner som använder den energi som alstras till att ladda telefoner eller till och med driva belysningen i lokalen. Nu har tyska Lüge tagit den idén och överfört den till löparskor.

Idén till Lüge föddes när Primusa Prihl läst om nya löparskor där energin i löparsteget omvandlades till värme som i sin tur gjorde sulan hårdare för att automatiskt anpassa dämpningen efter löparens tyngd och löptempo. Primusa gillade principen men tyckte att det var ett rent slöseri med energi att bara omvandla den till värme, speciellt i dessa tider då jorden blir allt varmare av växthuseffekten.

Primusa började undersöka hur denna energi kunde omvandlas till ström istället och hela tiden har hon haft som mål att kunna ladda sin telefon genom att springa en mil.

– Det var inte speciellt svårt att omvandla rörelseenergi till ström, det finns det tusentals lösningar för, säger Primusa. Det svåra var att antingen lagra strömmen utan tunga batterier eller direkt överföra energin till telefonen.

Primusa la ganska snart ner idén att koppla en sladd till skorna eftersom det blev helt livsfarligt att springa med en sladd som dinglade runt varje fot. Hon kom ganska långt med elektriskt ledande strumpor ihopkopplade med tajts men de som sprang i regn eller svettades väldigt mycket klagade på plötsliga ryckningar i benen av elektriska stötar. Istället kom lösningen av ett helt nytt textil batteri.

Batteriet heter KnitEnergy och är som nästan allt annat en produkt sprungen ur den amerikanska rymdindustrin. Varje tråd i väven består av litium med ett skyddslager av polyester. Dessa trådar kopplas samman först med den fjädrande dämpningen och sedan med en usb-port i sulan. Telefonen kan alltså inte laddas under själva rundan men när du är klar kopplar du in telefonen i skorna och den laddas som om du kopplat in den i vägguttaget.

– Vi har nu lyckats göra det här så effektivt att det räcker med 1.4 mils löpning för att ladda en Iphone 5S fullt, säger Primusa. En Ipad kräver ett fullt marathon men med tanke på hur många som springer långlopp idag så räknar vi med att även läsplattor kommer att laddas med Lüge.

Nu stannar det inte med att ladda telefoner. När borgmästaren i Aprilenhof fick höra om tekniken utrustade han alla barn i stadens låg- och mellanstadieskolor med skor från Lüge. När barnen är ute och leker på rasterna laddas skorna och den energin används sedan för att driva all belysning i hela skolan. Svenska Vattenfall har också visat intresse av att sponsra både Göteborgsvarvet och Midnattsloppet mot att de får tanka energin från löparnas skor när de går i mål.

– Det här är på väg att bli mycket större än jag kunde ana, säger Primusa. En av mina tekniker har räknat ut att ifall alla i åldern 8–65 år i Tyskland springer en halv mil om dagen skulle Tysklands energibehov för hushållen halveras. Om tio år när tekniken utvecklats ytterligare kommer folk att kunna tjäna en månadslön genom att springa två mil om dagen.