Trek tillbaka efter tungt år

Det går åter bra för cykeltillverkaren Trek i Sverige. Efter ett tungt år 2013 har införsäljningen i år varit mycket bättre än väntat.

Amerikanska Trek hade ett motigt år i Sverige 2013 precis som många andra cykeltillverkare. Resultatet visade visserligen på en ökning av omsättningen med några miljoner men budgetmålet var högre ställt än så. Mycket högre. Det svenska dotterbolaget Trek Sverige hade en budgeterad omsättningsökning för 2013 på hela 30 procent. Väl optimistiskt tänkt kan man tycka men å andra sidan ökade Trek Sverige sin omsättning med hela 50 procent året innan.

– Förra våren blev väldigt dålig med snö och kyla i nästan hela Sverige. Det påverkade vår försäljning mer än vi hade trott i våra dystraste prognoser. Den försäljning man tappar i mars och april tar man inte igen senare under sommaren, så är det, säger Kaj Vestman, vd för Trek Sverige.

Men efter regn kommer sol. I år har införsäljningen däremot varit mycket bättre än väntat. En del cykelhandlare kommer med kompletterande beställningar redan nu. Trek är i Sverige starka inom lite dyrare mountainbikes och high-end racercyklar. Även deras vardagscykelsortiment, Nordic Line går bra. Den står idag för ungefär 30 procent av Trek Sveriges omsättning. Företaget har cyklar inom alla segment, också elcyklar. I motsats till många andra i branschen tror däremot Kaj Vestman inte att vi kommer att se en liknande boom av elcyklarna i Sverige som har skett i till exempel i Tyskland och Holland.

– Vi fick i början en hämmad elcykelmarknad med många billiga och dåliga produkter. Jag tror på en stadig tillväxt här hemma men inte samma boom som i många europeiska länder, säger Kaj Vestman.

Trek kommer att fortsätta fokusera på fackhandlarna. Det finns också diskussioner om att starta egna konceptbutiker i Sverige. Men i den frågan har inga slutgiltiga beslut ännu tagits.