Hyr skidkläderna i Åre

Nu går det att hyra inte bara skidor utan även skidkläder i Åre. Affärsidén passar den rådande trenden att dela istället för att äga.


Hyr skidkläderna i Åre
Emelie Lundqvist är en av de som startat uthyrning av kläder i Åre.

Det är Magnus Sellberg och Emelie Lundqvist som står bakom företaget Rent a plagg som i februari öppnade sin butik i Åre. Deras koncept går ut på att hyra ut skid- och friluftskläder av bra kvalitet. Magnus och Emelie ser sin affärsidé som ett steg i rätt riktning för ett hållbart miljötänk samt att göra det möjligt för fler att bära funktionell utrustning vid sin skidvistelse.

– Vi vill att det ska vara lika lätt att hyra kläder som skidor, säger Emelie. På det sättet kan de människor som inte har råd att köpa dyra fritidskläder också ges en möjlighet att åka på fjällsemester.

Väljer en familj med två barn i åldern 12 och 9 år att hyra sin utrustning skulle de spara 14 000 kronor för en veckas vistelse jämfört med om alla i familjen är tvungen att köpa nya vinterkläder.

Enligt Magnus och Emelie leder deras affärsidé både till en ekonomisk vinst för individen och till miljövinster för samhället i stort. En annan bonus är att nya målgrupper, som annars inte har råd med fjällsemester kan lockas till fjällen.

För vuxna finns det i dag plagg från Patagonia 66° North och Ice Peak att hyra och för barn kommer kläderna från Gneis. Gneis kläder säljs normalt enbart på nätet så Rent a plagg blir den första butiken där kunderna kan prova märkets produkter. Det går också att hyra tält, ryggsäckar och långfärdsskridskor hos Rent a plagg.

– Rent a plagg är en fantastisk social innovation som erbjuder människor en hållbar ekonomi och samtidigt slår ett slag för miljön, säger Ida Asp, en av flera affärsrådgivare som arbetar på Mid Sweden Science Park, där Magnus och Emelie under hösten fått stöttning i företagsutveckling.