Rena rama stenåldern

Förra gången Sportfack träffade Micke Raittila drev han Åre Ävenstyrsbutik. Nu har han sadlat om och säljer istället hyllad stenåldersmat.


Rena rama stenåldern
Micke Raittila sålde sin butik i Åre för att satsa på stenåldersmat.

Micke Raittila startade Åre Äventyrsbutik för att han gillade äventyr, att vara ute på fjället. Hans nuvarande verksamhet – Paleo Nordic – startade av samma anledning men med ett annat resultat.

När Micke var ute på sina vandringar, cykelrundoreller toppturer hade han alltid med sig lite extra energi i form av nötter och frukt. Ibland hade han med sig energibars men det han mådde bäst av var hans egen blandning av nötter och frukt. Kompisar fick smaka och när han dessutom testade att baka ihop allt till en liten kaka så sa alla att ”det där borde du sälja”.

– Jag gjorde som de sa och det har gått otroligt bra, säger Micke. Förra året blev Paleo Crunch utsedd till Årets Toppmat av tidningen ToppHälsa och vi är redan uppe i över 100 återförsäljare inom sport, gym och hälsokost.

med sådan utveckling går det inte att fortsätta tillverkningen i det egna köket så numera tillverkas kakorna i en helt glutenfri process i Mellaneuropa. Kakorna finns i fem smaker: Raw Cocos, Raw Cacao, Raw Mullberry, Raw Pecan och Raw Rasberry. Innehållet består av olika nötter, bär och frukter som hackats ganska grovt för att ge ett bra tuggmotstånd. Ingredienserna har dock inte behandlats på något annat sätt än att frukterna och bären har torkats – allt är helt rått för att bli så ekologiskt som möjligt.

– Det här är mat som kroppen mår bra av, saker som vi åt redan på stenålderstiden, säger Micke. Det funkade då och det funkar i dag och folk vet om att nötter och bär är nyttigt. Det är nog en av hemligheterna varför folk gillar Paleo Crunch, det finns inga tillsatser eller okända ingredienser i kakorna. Det är bara naturliga saker som folk känner till.

Rent näringsmässigt innehåller kakorna kolhydrater som gör dig pigg, fett som ger energi och protein som ger en mättnadskänsla. Det medvetet valda tuggmotståndet gör dessutom att kroppen utsöndrar saliv vilket i sin tur gör att näringen tas upp snabbare av kroppen.

Micke ser Paleo Crunch som bra mat före, under och efter träningen eller som färdkost på vandringen, skidturen eller cykelrundan.

– Det är också utmärkt som ett nyttigt mellanmål för barnen när de kommer hem från skolan och innan de ska iväg på aktiviteter, tipsar Micke.

Namnet Paleo Crunch? Paleolitikum är det latinska namnet för första delen av stenåldern så Paleo Crunch blir snabbt översatt stenålderskäk.

Rena rama stenåldern
Paleo Crunch finns i fem smaker