Fler infärgade sedlar i omlopp

Inslaget av skyddsinfärgade sedlar ökade kraftigt under 2013. Svensk Handel går därför ut med en varning till butikerna.

Värdetransportföretagen använder så kallad skyddsfärg i sina värdeväskor för att minska rånrisken. När någon bryter upp en värdeväska med våld utlöses en färgpatron som färgar sedlarna vilket gör dem ogiltiga som betalningsmedel. Det finns flera typer av sedelskyddsfärg: svart, rosa, lila, grön, röd och blå samt kombinationer av dessa färger.

Under 2013 ökade antalet skyddsinfärgade sedlar i handeln markant enligt Svensk Handel. Eftersom sedlarna är ogiltiga drabbas de butiker som tar emot infärgade sedlar ekonomiskt.

– Vi vill uppmana alla butiker att vara extra uppmärksamma på infärgade sedlar. Utöver förlusten för den butik som råkar ta emot sedlar som är värdelösa innebär detta att miljonbelopp från grova rån slussas rakt ner i den organiserade brottslighetens fickor, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

För butikspersonal gäller det därför att se upp. Brända eller bortklippta delar på sedeln kan vara tecken på att pengarna kommer från ett rån, likaså om vanlig färg använts för att måla över sedelskyddsfärgen. Sedlarna är dessutom ofta tvättade och känns annorlunda vid hantering. Övervägande delen infärgade sedlar är 500-lappar.

För att undvika att bli lurad uppmanar Svensk Handel till följande:

  • Ta aldrig emot sedlar som är färgade, skadade eller ser ut att ha manipulerats på något sätt.
  • Be att kunden betalar på annat sätt. Kontrollera alla sedlar noga efter färgrester, var extra noggrann med 500-kronorssedlar.
  • Om möjligt använd kontrollampa med starkt UV-ljus.
  • Var uppmärksam på sedlar som känns annorlunda och sedlar med skadade folieband, vilket kan tyda på hårdhänt tvättning.