Folksam testade skidhjälmar

Försäkringsbolaget Folksam har testat 13 av de vanligaste skidhjälmarna. Det norska företaget Sweet Protection fick bästa betyg för sin hjälm Igniter, av samtliga hjälmar i testet.

Alla hjälmar som ingick i Folksams test var godkända enligt Konsumentverkets certifieringstester och hade klarat de så kallade CE-normerna. Där testas bara hjälmarnas funktion vid så kallat rakt islag. Då släpps hjälmen vertikalt mot ett hårt underlag i en hastighet av 20 km/h.

Folksams tester var mer krävande. Där utsattes testhjälmarna också för två olika tester med sneda islag som skulle simulera den typen av våld som huvudet utsätts för vid en skidolycka. I dessa två moment undersöks hur hjälmen klarar av så kallat rotationsvåld. Dessutom utförde Folksam testet med rakt islag i en hastighet av 25 km/h.

De tre bästa hjälmarna i Folksams test blev Sweet Protection Igniter Mips, Scott Chase Mips och Everest U Exit Mips. Värt att notera är att samtliga hjälmar som fick högsta betyg i testet använder det svenska företaget Mips skydd mot rotationsvåld.

Relaterat företag i Sportregistret

  • SCOTT Sports AB

    SCOTT Sports AB är en av Sveriges största leverantörer av cykel och sportutrustning. Huvudkontoret ligger i Uppsala och är dotterbolag till SCOTT Sports SA med huvudkontor i Schweiz. SCOTT Sports AB säljer, marknadsför och distribuerar ett brett sortiment av utrustning inom områdena cykel, vintersport, motorsport och löpning. Man ansvarar även för distribution av ett flertal andra varumärken inom cykel, sport och motorcykeltillbehör (se nedan).