Bikester till Finland

Addnature lanserar sin nätbutik för cykelprodukter, Bikester nu också i Finland. Erfarenheterna från starten här hemma har varit bättre än väntat.

Det var förra sommaren som Addnature lanserade sin cykelsajt, Bikester.se för de svenska konsumenterna. Satsningen var ett resultat av sammanslagningen med det tyska näthandelsföretaget Internetstores och en chans för Addnature att bredda sin verksamhet.  Inledningen på Bikester har varit bättre än väntat.

– Jag tror att 3000 sålda cyklar på ett drygt halvår talar sitt tydliga språk. De svenska konsumenterna har redan hittat oss men det finns fortfarande mycket för oss att göra här hemma, säger Mathias Hedström, vd för Addnature.

Det är främst vanliga stadscyklar och barncyklar som sålt bra på nätet. Men även dyrare mountainbikes och racers har hittat sina kunder. I sortimentet finns en hel del kända märken som Giant och Cube men också egna märken som Fixie inc och Votec. Stärkta av framgångarna lanserar nu Addnature sin sajt Bikester i Finland. Upplägget är det samma som i Sverige men det kommer också att finnas olikheter.

– Det är klart att vi gör en lokal anpassning av sortimentet. Det finns varumärken och modeller som går bra i Finland som vi inte har här hemma. Därför har vi ett lokalt team som ska se över utbudet och se till att vi hittar rätt produkter för den finska marknaden, säger Mathias Hedström.

Det finns en viss skepticism bland vanliga cykelhandlare mot näthandeln. Speciellt bristen på service av produkterna är ett argument. På Addnature ser man inte några problem med verksamheten. Cyklarna kollas noga innan leverans till butikerna och företaget tar allt ansvar för eventuella reklamationer. Dessutom säljs inga billiga modeller på Bikster vilket också ger en trygghet till konsumenterna.

– Vi gör en så noggrann kontroll av produkterna att det inte har uppstått några problem. Behöver kunden serva sin cykel bör han i så fall gå till en lokal cykelverkstad för att få hjälp, säger Mathias.