Twicegrip ska funka på alla underlag

Med snö och is ökar risken för halka mångfalt. Lagom till vintersäsongen har företaget Twicegrip lanserat ett halkskydd med dynamiska dubbar.


Twicegrip ska funka på alla underlag
Fredric Sehéler, Anders Karlsson och Anders Sjöstedt.

Bakom Twicegrip ligger Fredric Sehéler, Anders Sjöstedt och Anders Karlsson. Anders Sjöstedt började sälja halkskyddet Happygrip redan 2009 men trots bra mottagande på marknaden var han inte nöjd. Som alla andra halkskydd med statiska dubbar var Happygrip vanskligt att använda på hårda underlag som asfalt och klinkergolv. För att lösa problematiken vände han sig till vännen Anders Karlsson, doktorand i matematik vid Chalmers i Göteborg.

– Som vi ser det finns det flera nackdelar med traditionella halkskydd, säger Anders Karlsson och tar upp bristande komfort när man går på ett hårt underlag som ett av problemen.

– Eftersom dubbarna är statiska och ligger an rätt mot skolsulan så får man ett tryck på skon som kan kännas obekvämt om man inte har en kraftig sula.

Ett annat problem enligt Anders är att dubbarna slits väldigt fort om de används på hårt underlag.

– Dessutom kan halkskydd med statiska dubbar vara halkiga på hårda underlag eller göra åverkan på underlaget. Det gör att halkskyddet måste tas av och på hela tiden.

När Anders fått utmaningen att göra ett halkskydd som fungerar på is men som även fungerar på hårda och stumma underlag, började han fundera. En fredagskväll kom han på lösningen. Han byggde en prototyp i garaget och åkte till den lokala ishallen. Sedan ringde han till Anders Sjöstedt och bad honom komma dit för att testa. Twicegrip var fött.

Halkskyddet som Anders utvecklat, och som numera är patentsökt och har CE-märkning, har en hålighet ovanför dubbifästningen. När dubbarna utsätts för tryck kryper de upp i håligheten och ger faktiskt ett lägre tryck mot underlaget än en stilettklack. För användaren känns det som att stå på en helt vanlig sula enligt Twicegrip.

Skulle dock en tendens till glidning uppstå så kantställs dubbarna och bitar sig fast i underlaget. Anders förklarar:

– Dubbarna ser egentligen ut som häftstift där själva ”hatten” ligger mot skosulan. När en glidning påbörjas så kommer dubbarna att vrida sig på grund av att de är fästa i ett elastiskt material och då kommer de att sticka ut och greppa underlaget eftersom de hindras av skosulan att komma längre upp.

Själva halkskyddet är vridstyvt och tillverkat av gummi och silikon. Dubbarna är av rostfritt stål och sitter fast på halkskyddet med en hårdplastinfästning. I utbudet finns en mängd olika färger, däribland blått, svart, rosa, grönt, gult och orange. Det är designat av formgivaren och varumärkesstrategen Fredric Sehéler.

Användargruppen är bred enligt Anders.

– Det kan vara pensionären som ska ut och handla eller motionären som ska ut och jogga. Vi tänker oss i princip alla som rör sig på växlande underlag i stadsmiljö men även ute i motionsslingor.

Eftersom Twicegrip inte var helt färdigutvecklad vid införsäljningen till den här vintern har företaget valt att inte gå ut särskilt brett med produkten ännu. Men Twicegrip ställer ut på Swesport i januari och hoppas på sportbranschen som en försäljningskanal.

– Vi har fått väldigt mycket uppmärksamhet från olika säkerhetsorganisationer och försäkringsbolag. Till exempel fick vi utvecklingsstöd av Trafikverket och NTF Väst har rekommenderat produkten. Men vi hoppas även att sportbranschen ska få upp ögonen för Twicegrip. Vi tycker helt klart att den platsar som en sport- och outdoorprodukt.