Sporthandeln lyfte i höstmörkret

Försäljningen i sporthandeln fortsätter att öka. Under oktober ökade tillväxten med 4 procent och bedömare spår en god fortsättning på året.

Sportbranschens försäljning har gått i vågor under året. Efter en trög inledning ökade försäljningen under våren för att sedan åter igen gå trögt under sommarmånaderna. Med hösten och mörkret blev dock försäljningen bättre igen och i oktober ökade försäljningen i löpande priser med 4 procent jämfört med oktober förra året. I fasta, kalenderkorrigerade priser ökade försäljningen med 5,3 procent. Det innebär att den ackumulerade försäljningen hittills i år är positiv både sett till löpande och fasta priser, 0,2 procent respektive 3,1 procent.

Även för detaljhandeln som helhet blev oktober en bra handelsmånad. I löpande priser ökade försäljningen med 3,3 procent och i fasta, kalenderkorrigerade priser ökade den med 3,8 procent. Vinnare var branscher som Möbelhandeln, Optikhandeln och Sporthandeln. I andra änden hittar vi Bok- och Pappershandeln, Färghandeln och Skohandeln.

Enligt HUI Research finns det goda förutsättningarna för bra handel i både november och december. Konsumentförtroendet är stabilt inför julen, räntan är fortsatt låg och hushållen har ett högt sparande. Helårsprognosen om en ökning med 2 procent ligger fast.