Teva slutar med cykelskor

Det amerikanska skoföretaget Teva slutar tillverka sina cykelskor. Företaget lanserade sin cykelskokollektion så sent som 2011 men Teva väljer nu att istället fokusera på de övriga segmenten i sin produktion.

Att Teva tvingas upphöra med tillverkningen av sina cykelskor är också ett bevis på att konkurrensen inom cykeltillbehören är tuff. Det är både krävande och kostsamt att som ett nytt varumärke försöka ta sig in på cykelmarknaden. Teva gick visserligen hårt ut från början när de lanserade sin första modell, Links år 2011. Modellen hade tagits fram i samarbete med mountainbike legendaren Jeff Lenosky och lanseringen uppmärksammades i cykelkretsar. Teva värvade också andra heta downhillprofiler som Cam McCaul, Kurt Sorge och Kelly MacGarry för lanseringen av de efterföljande modellerna Pivot och Pinner. Men trots storsatsningen och trots att cykelskorna hade intressanta innovationer och lösningar väljer Teva att upphöra med tillverkningen.

Orsaken ska enligt företagets amerikanska presschef Jaime Eschette vara att Teva nu istället väljer att fokusera extrahårt på sin kärnverksamhet. Därför väljer Teva att sluta med cykelkollektioen. I Sverige har Fritidsagenten varit leverantör för Tevas cykelskor.

– Vi hann inte ens riktigt komma igång med försäljningen som vi hade önskat oss. De butiker i till exempel Åre som tagit in skorna har varit riktigt nöjda och också sålt bra av dem. Jag tycker att det är ett riktigt tråkigt beslut, säger Mats Jengard på Fritidsagenten.

De beställningar som Fritidsagenten fått in för nästa år kan företaget leverera utan problem och sedan finns också ett litet lager för ytterligare beställningar. Men snart är ändå Teva cykelskons saga all.

– Jag tycker att skorna har varit sjukt bra och har faktiskt köpt ett par extra skor till mig själv så jag har några också i framtiden, säger Mats Jengard.

Beslutet att lägga ner cykelskoproduktionen fattades i september strax efter Interbike-mässan i Las Vegas.  Precis innan den stora amerikanska cykelmässan hade Teva fått en ny vd, men enligt företaget har detta inget samband med beslutet.  Tevas cykelskor kommer att finnas tillgängliga till och med slutet av nästa år men sedan finns produkterna förmodligen endast som samlarobjekt. I samband med beslutet säger också Teva upp allt samarbete med sina toppcyklister och avslutar också all sponsring av cykeltävlingar.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Fritidsagenten

    Fritidsagenten Sverige AB representerar varumärkena TEVA, DU/ER och NIGOR för den svenska marknaden och har sitt huvudkontor i Danmark.