Nytt lager ska stärka XXL i Sverige

I förra månaden öppnade XXL sitt nya centrallager i Örebro. Effekten blir kortare ledtider och lägre kostnader enligt kedjans nordiske lagerchef Geir Nielsen.


Nytt lager ska stärka XXL i Sverige
Geir Nielsen, XXL.

Tills för bara några veckor sedan fick XXL:s 12 butiker i Sverige sina leveranser från kedjans norska centrallager i Gardermoen utanför Oslo. Men nu kommer alltså alla varor att distribueras från det nya lagret i Örebro.

– Vi tittade på några andra städer, som till exempel Göteborg och Jönköping, men kom fram till att Örebro ligger bäst till geografiskt, säger Geir Nielsen, medgrundare till XXL och nordisk lagerchef. Dels för att vi därifrån enklast och billigast kan frakta ut till de svenska butikerna, dels för att vi enkelt kan nå Finland där vi öppnar nästa vår.

Lagret har en takhöjd på elva meter och är i dagsläget 20000 kvadratmeter stort men det finns byggoption på ytterligare 40000 kvadratmeter. Redan nu finns planer på att bygga ut med 15000–20000 kvadratmeter. En central del av det nya lagret är det automatiserade systemet Autostore vars 25 mobila robotar kan utföra över 600 transaktioner i timmen. Plock och pack sker vid nio bemannade operatörsplatser.

– Vi har använt Autostore i vårt norska lager och där minskade vi transaktionskostnaderna med 50 procent, säger Geir.

Nytt lager ska stärka XXL i Sverige
I första skedet kommer tio anställda att jobba på lagret.

XXL har även investerat i ett IT-system som länkar samman alla butikerna med lagret i Örebro. När varor börjar ta slut på hyllorna ute i butikerna går en leveransorder ut till lagret. Precis som med Autostore-systemet har syftet varit att minimera driftskostnader.

– Det nya lagret kommer att innebära väldigt mycket för oss, säger Geir. Smidig logistik är halva XXL så hittills i Sverige kan man säga att vi bara har haft halva XXL eftersom vi varit tvungna att leverera från Norge. Nu kan vi garantera korta ledtider och välfyllda butiker tack vare att vi blir effektivare. Dessutom sänker vi våra kostnader vilket är en stor fördel.